Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GAZETECİ YAZAR AYHAN MERGEN YAZDI; “YÜZ YILLARIN TADI İĞBEYS KEEK”

  Siirt’in gerçekten birbirinden

 

Siirt’in gerçekten birbirinden güzel ve lezzetli ürünleri var.

Fıstığı, Pervari balı,Zivzik narı, tayfi üzümü, gelin yanağı armudu ve diğerleri.

Siirt, aynı zamanda zengin bir gastronomi kültürüne de sahip.

Büryanı, perde pilavı, kiteli, ımçerketi ve yüz civarındaki diğer yemek çeşidi.

Siirt’e özgü gıda ürünleri arasında bir de keek ekmeği ya da yöresel adıyla ığbeys keek. Kürtçesiyle “nane hışk”

Geçmişi yüz yıllara dayandığı bilinen, bu ekmek çeşidi günümüzde artan ekmek çeşitlerine rağmen her geçen gün daha çok ilgi görüyor ve daha çok tüketiliyor.

Dilerseniz önce keek ekmeği hakkında biraz bilgi verelim, ya da bilgilerimizi tazeleyelim.

Keek ekmeği geçmiş dönemlerde uzun ve zor geçen kış mevsimi için uygun bir ekmek çeşididir. Bunu yalnız uzun, soğuk ve kar yağışlı geçen kış mevsimine münhasır kılmamak gerekiyor.

Uzun süre dayanması nedeniyle haftalar süren yolculukların göçlerin ve hatta savaş günlerinin vazgeçilmeziydi.

Askere gidene hacca gidene ve ilkbahar mevsiminde göçer vatandaşlarımızın haftalar boyu süren yayla göçünde de yanlarında ki ana gıda keek ekmeği ve peynirdir.

Keek ekmeği içindeki ateşi köz haline gelmiş tandırlarda pişirilirdi. Tam buğday unu hamur haline getirildikten usta eller tarafından ortası delik ve yuvarlak bir hale getirilirdi. Daha sonra, sıra işin zor kısmına yani hamurun ateşle buluşturulmasına gelirdi.

Genellikle hemen hemen her evde bahçe ya da uygun bir yerde tandır olurdu. Bayanlar büyük emekle elle yoğurarak ve bir önceki hamurdan sakladıkları maya ile hazırladıkları hamuru tandırın başına götürür ve seri bir şekilde tandırın iç duvarında yapıştırırlardı.

Bu yapıştırma işlemi bir çok açıdan maharet isterdi. Öncelikle ekmeğin düşmeden tandırın duvarına yapıştırılması, bunun yanı sıra şeklinin bozulmaması gibi ve tabii ki pişiricinin elinin yanmaması.

Bu lezzetli ekmek genellikle kahvaltı ve sulu yemeklerde tüketilirken aynı zamanda bazı yemeklerin yapımında da kullanılıyor. İyice ıslatılarak yumuşatılan ekmek otlu peynir iyice yoğrularak yeniliyor.

Bir başka yemekte şöyle; yine iyice ıslatılıp ufalanan ekmek bir tavaya konulur. Üzerine yağ eklenir ve yumurta kırılarak pişirilir.

Şöyle güzel bir otlu peynir ve keek ekmeği ile yapılacak bir kahvaltının tadına doyum da olmayacağını hatırlatalım ve keek ekmeğinin daha uzun yıllar tüketilmeye devam edileceğini belirtelim.

Seni Gidi Kopyacı :)))