Eğitim Fakültesi’nde iki gün süren etkinliklere öğrenciler, hocalar ve STK’lar büyük ilgi ve katılım gösterdi. Gazze’li konuğun da yer aldığı açılış ve dua ile başlayan etkinliklerin açılışında konuşan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Basri MEMDUHOĞLU, öğrencilerle birlikte düzenlenen bu etkinliklerle Gazze’de yaşanan vahşi soykırıma dikkat çekmeyi ve Gazze’ye bir ses, bir nefes olmayı amaçladıklarını belirtti. Prof. Dr. MEMDUHOĞLU konuşmasında şunları belirtti:
“Gazze’de yaşananlar çok vahşi ve sistematik bir soykırım. Özellikle yarınları doğuracak kadınlar, geleceği inşa edecek çocuklar katlediliyor. İsrail, Filistin’in bugünle birlikte yarınlarını da yok ediyor. Büyük güçlerin İsrail’e desteğine rağmen bu soykırıma dünyanın farklı coğrafyalarından vicdan sahibi insanlar sessiz kalamıyor. Son dönemlerde Batı’da gelen üniversitelerde Gazze’ye destek eylemlerini duyuyorsunuz. Üstelik bu öğrenciler ve hocalar, kariyerlerini ve geleceklerini riske atarak, maruz kaldıkları baskıları, müdahaleleri göğüsleyerek bu eylemleri gerçekleştiriyorlar. Gerçek akademiler böyle onurlu duruşun sergilendiği mekânlardır, onurlu akademisyenler bu duruşa sahiptir. Okullar, üniversiteler sadece bilgi aktaran yerler değil, öğrencilere vicdan ve merhametten beslenen onurlu duruş katan yerlerdir. Bizler Batı’daki bu üniversitelerde dalga dalga büyüyen bu duyarlılığın çok daha fazlasını göstermek mecburiyetindeyiz. Katledilenler bizim bölgemizin, gönül coğrafyamızın insanları, aynı inançtan olduğumuz insanlar.”
Bir şeyler yapmak lazım, elimizden her ne geliyorsa biz ondan sorumluyuz. Elinden bir şey gelmiyorsa da hüzünlen, hüzün yüreğin kavrulmasıdır.
Prof. Dr. MEMDUHOĞLU konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yedi aydır Gazze’de yaşanan vahşi katliamı ve soykırımı izliyoruz. Bizim çocuklarımız refah içinde yaşarken Refah’ta çocuklar katledilmeye başlandı. Bir şeyler yapmak lazım, elimizden her ne geliyorsa biz ondan sorumluyuz. Hiçbir şey yapamıyorsak şairin dediği gibi “Elinden bir şey gelmiyorsa hüzünlen, hüzün yüreğin kavrulmasıdır.” Safımızı belli edelim; eylemle, söylemle, duruşla, dokunuşla… Bizim bunu unutmamamız ve unutturmamamız lazım, kavrulan yüreklerdeki koru harlamak lazım. İşte Fakültemizde yapılan bu etkinliklere bu pencereden bakalım, öğrencilerimizin bu etkinlikleri bu açıdan çok kıymetlidir.”
Prof. Dr. Hasan Basri MEMDUHOĞLU Konuşmasını hocalara şu seslenişle tamamladı: “Ey akademisyenler, hocalar, öğretmenler; Gazze’li çocukların arşı inleten çığlıklarının bu dünyada ve huzuru mahşerde sırtımızda kambur olarak durmaması için elimizden her ne geliyorsa yapmak, öğrencilerimizi bu anlayış, duygu ve heyecan ile yetiştirmek durumundayız. Bu, duyarlı her eğitimcinin dersten önce gelen öncelikli görevidir.”
Eğitim Fakültesi’nde iki gün süren etkinlikler kapsamında şunlara yer verildi:
Fakültede resim sergisi açıldı,
Gazze’yi anlatan şiir ve ezgilerden oluşan bir dinleti sunuldu,
Gazze’deki katliamları yansıtan görsel ve videoların yer aldığı sinevizyon gösterileri yapıldı,
Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan AKIN tarafından “Gazze’de Baba Olmak” başlıklı gösteri sahnelendi,
Gazze yararına kermes düzenlendi,
Gazze’de katledilen bebeklerin isimlerinin yazıldığı emziklerin asıldığı anıt ağaç sergilendi,
Duyguların aktarıldığı afiş ve defterler imzaya açıldı,
Batı’daki üniversitelerde başlayan çadır eylemlerine sembolik destek amacıyla öğrenciler tarafından kurulan çadırlarda nöbet eylemleri başlatıldı.