Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirt’te Doğal Afetler

Siirt’te Cumhuriyet döneminin en büyük afetlerinden biri, II. Dünya Savaşı’nın zor şartlarına ek olarak 1941 yılında yaşanan büyük bir kıtlıktır. O yıl Siirt’e her zamanki ortalama yağmur yağmadı. Kuraklık, halkı adeta topraktan uzaklaştırmıştı. Tarım ürünleri neredeyse yoktu, havalar son derece sıcak geçiyordu.

Siirt’te Cumhuriyet döneminin en

Halk, iaşe sorunu yaşamaya başladı ve karınlarını doyurmakta büyük zorluk çekti. Zorunlu gıda maddelerinin fiyatları yükseldi, şehirde ürünlerin satışı karaborsaya düştü. Yokluk ve sefalet arttı. Savaş koşullarından dolayı ülke genelinde ekonomik sıkıntılar yaşandığı için hükümet, geçimini tarıma bağlamış Siirtlilere yeterince yardımda bulunamadı.

1954’te Siirt’te kuraklık görüldü. Ekonomisi büyük oranda tarıma dayanan Siirtliler için bu durum büyük bir kayıp yarattı. Kurtalan’da tarımsal üretim düştü ve kuraklık nedeniyle halkın ekonomik sorunları iyice arttı. Halkın yaşadığı bu yokluk ve yoksulluğa karşı hükümet harekete geçti ve çiftçiyi desteklemek için ekonomik destek sağladı. Tarım kuruluşlarına ve bankalara borcu olan çiftçilerin borçları ertelendi. Halkın yaşadığı sıkıntılar bir nebze olsun hafifletilmeye çalışıldı.

Siirt, birinci derece deprem bölgesidir. Bu sebeple Siirt’in çeşitli bölgelerinde zaman zaman depremler ve yer sarsıntıları görülmektedir. Bu durum, zayıf Siirt ekonomisi ve halkını olumsuz etkiler. Örneğin, 26 Mart 1964’te Siirt Kurtalan’a bağlı Hüseyni bucağında bir deprem meydana geldi. 18 ailenin zarar gördüğü sarsıntıda, her aileye maddi yardım yapıldı ve zarar gören altyapının onarımı için 70 bin lira ödenek ayrıldı. Kurtalan’da 18 Mayıs 1966’da Yürekveren (Binof) köyünde yer sarsıntısı yaşandı ve afetten zarar gören 6 aileye maddi yardım sağlandı. Aynı zamanda, Kurtalan’ın Yeşilkonak (Kodyan) köyünde de 30 aile zarar gördü, ailelerin ve köyün ihtiyaçlarını karşılamak için maddi yardımlar yapıldı. Kurtalan’a bağlı Yeniköprü’de de bir deprem yaşandı ve zarar gören köylüler belirli bir bölgeye yerleştirildiler.

Siirt’te depremler dışında çeşitli doğal afetler de yaşandı. Örneğin, Kurtalan’a bağlı Çeltikbaşı köyünde 29 Ocak 1966’da su baskınları gerçekleşti. Pek çok ailenin mağdur olduğu baskınlarda can kaybı olmaması için köylüler, tarlalarda inşa edilen toplu yerleşim yerlerine taşındı. Baykan’ın Comali (Adabağı) köyünde 11 Ocak 1968’de su baskını yaşandı. Afetten 17 aile zarar gördü ve ailelerin zaruri ihtiyaçları karşılanarak köyün imarı için maddi yardımlar sağlandı.

Siirt Baykan’a bağlı Günbuldu köyünde bir heyelan meydana geldi. Aynı ilçe içinde imar planlarına uygun yeni bir yerleşim yeri belirlendi. Günbuldu köyünün taşınacağı alanda istimlak ve kamulaştırma hazırlıkları 20 Eylül 1974’te tamamlandı. İmar ve İskân Bakanlığı’nın talebiyle 31 Ocak 1975’te yayınlanan kararnameyle köyün yeni yerine taşınması kararlaştırıldı. Siirt merkez ilçe sınırları içinde Demirkaya köyünde evlere kaya düşmesi sonucu birçok köylü zarar gördü. Demirkaya köyünde mağdur olan aileler belirlendi ve 20 Haziran 1975’te bu ailelerin yeni bir yere yerleştirilmesine karar verildi.

Siirt’te görülen bu afetlerin halk üzerindeki olumsuz etkileri, halkın yaşam koşullarının yetersiz olmasından kaynaklanmaktaydı. Yerleşim yerleri doğal afetlere karşı yeterince dayanıklı değildi, altyapı hizmetleri eksikti. Siirt’te farklı zamanlarda yaşanan bu doğal afetlere hükümetler hiçbir zaman duyarsız kalmadı. II. Dünya Savaşı esnasında hükümetin imkânları yetersiz olduğu için yardımlar sınırlı kalmışsa da, diğer zamanlarda hükümetler maddi yardımlar ve hukuki çözümler üreterek halkın ihtiyaçlarının karşılanması için azami gayret göstermiştir.

Seni Gidi Kopyacı :)))