Dicle Kalkına Ajansının hizmet verdiği dört ilde gençleri bir meslek sahip edindirmeyi amaçlayan “TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Teşviki için Teknik Destek Projesi” ilimizde ilk meyvelerini verdi.
Bu kapsamda Siirt Üniversitesi ile işbirliği içerisinde a çılan ve 23 gencin katıldığı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi”sona erdi. Başarılı olan 23 öğrenciyle sertifikalarının verilmesi amacıyla üniversitenin Kariyer Merkezinde bir tören düzenlendi.
Kısa adı KAPUM olan Kariyer Planlama Merkezi bünyesinde Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) yürüttüğü, AB (Avrupa Birliği) Projesi kapsamında, “TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Teşviki için Teknik Destek Projesi” konulu, 15-29 yaş arası gençlerin mesleki becerilerini artırmak ve işgücü piyasasına entegrasyonlarını geliştirmek amacıyla hazırlanan eğitimlerin önemli bir parçası olan “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri” tamamlandı. Bu eğitimlerde gençlerimize; bir iş planının nasıl hazırlanacağı, işi almak için uygun finansal kaynakların nasıl belirleneceği ve iş fikirlerini nasıl gerçek yaşama geçirebileceklerine yönelik eğitimler verildi.
Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Alanlı yaptığı konuşmada Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak yürüttükleri proje hakkında bilgi verdi. Alanlı “Proje kapsamında 36 ay süre ile eğitim yaparak gençlerimizi meslek sahibi yapmaya çalışacağız. Ayakları yere basan bir proje.2016 yılından beri bu eğitimi vermek gündemimizdeydi. Bölgemizdeki istihdam sorunun çözümüne katkı sunmaya çalışacağız.” Dedi.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkan vekili F.Özgür Çalapkulu projeyi desteklediklerini ve önemsediklerini belirtirken KOSGEB İl Müdürü Ömer Erkılıç’ta girişimcilere verdikleri destekleri anlattı.
Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak konuşmasında; “Üniversitelerin üstendiği misyonlarından biri de yapılan akademik çalışmaların tozlu raflardan çıkararak bölgemize bir katkı sağlamasını, toplumda bir karşılık bulmasını sağlamaktır. Buna bir örnekte DİKA ile paydaş olduğumuz ‘Küçükbaş Hayvan Sperma Payetleme Birimi’ projemizdir. Bir akademik çalışmanın ürünü olan bu proje; üniversitemize, ilimize ve ülkemize hem istihdam hem de katma değer olarak büyük fayda sağlayacaktır. Üniversite olarak paydaşlarımızla iş birliği içeresinde çalışarak istihdama yönelik çalışmaları daima destekledik. DİKA ile birlikte yürüttüğümüz “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri”ne katılan tüm girişimci adayı gençlerimizin yollarının açık olmasını diliyorum. Katılımlarınız ve destekleriniz için size teşekkür ediyorum.” dedi.
İş Geliştirme Uzmanı Mehmet Selçuk Narin rehberliğinde 29 Mart’ta başlayan uygulamalı girişimcilik eğitimlerini tamamlandı. Eğitim sonunda yapılan törene Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tekin Şahin, DİKA Genel Sekteri Ahmet Alanlı, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Fuat Özgür Çalapkulu, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) Siirt İl Müdürü Ömer Erkılıç ve proje ekip başkanı Cleofe Mc Guardigli, KAPUM yetkilileri ve öğrenciler katıldı.
Törenin ardından katılımcılara sertifikaları takdim edildi.