3-4 Ekim Dünya Yürüyüş günü nedeniyle Siirt’te bir etkinlik düzenlendi.
Siirt il Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Herkes İçin Spor Federasyonu Siirt il temsilciliğinin işbirliği Yeni Mahallede bulunan Millet Bahçesinde bir araya gelen vatandaşlar ve öğrenciler toplu olarak yürüdüler.
Yürüyüşten öncedir açıklama yapan il Sağlık Müdürü Dr.Erol Emre Ömür, hareketli hayatın insan sağlığı üzerindeki etkilerine değindi.
Dünya yürüyüş günün 1991 yılından beri kutlanmakta olduğunu belirten Dr.Ömür “
Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların (kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları vb.) görülme sıklığını azaltmak amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır.
Hareket etmek, fiziksel ve ruhsal sağlığın korunmasında, geliştirilmesinde ve bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde en temel araçlardan biridir. 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü, fiziksel aktivitenin teşvikini, toplumsal bir sorumluluk olarak ele alma gerekliliği üzerine çalışır.
Küresel bir girişim olan bu özel gün, fiziksel aktiviteyi eğlenceli hale getirerek günlük yaşantımıza dâhil etmenin ipuçlarını ve sağlık yararlarını hatırlatır. Ev, okul ve işyeri gibi yaşamın her alanında ne kadar yoğun bir gün geçirirsek geçirelim, kısa süreli molaları değerlendirmeyi, hareketsiz kalmış bir yaşama hareket katmayı ve egzersizi hayatımızın bir parçası haline getirmeyi unutmayalım.
Bakanlığımızca gerçekleştirilen Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017 ön sonuçlarına göre; Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık için fiziksel aktivite önerilerini karşılamayanların sıklığı 19 yaş ve üzeri bireylerde %37,6’dır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre;
• Dünyadaki yetişkin nüfusun dörtte birinden fazlası (1,4 milyar yetişkin) yeterli ölçüde aktif değil.
• Dünya genelinde her 3 kadından 1’i ve her 4 erkekten 1’i sağlıklı kalmak için yeterli fiziksel aktiviteyi yapmıyor.
• Dünya genelinde 2016 verilerine göre 11-17 yaş arası ergenlerin %81’i fiziksel olarak inaktif yani hareketsiz.
Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (ölümlerin % 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Buna karşılık fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.
Günlük yaşamda aktif olmak, sağlıklı bir yaşamı benimsemek ve hastalık risklerini önlemek anlamına gelir. Yeterli fiziksel aktivitenin sınırı, her yaş ve sağlık koşuluna göre değişiklik gösterse de ortalama haftada 150 dakika hareket etmek demektir. Haftada 3 gün 50 dakika ya da haftada 5 gün 30’ar dakika şeklinde uygulanabilir.
Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı koordinasyonunda Herkes İçin Spor Federasyonu Siirt İl Temsilciliği, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü yönetici, çalışan ve öğrencilerin katılımı ile bu etkinliği gerçekleştiriyoruz.” Dedi.
Açıklamanın ardından vatandaşlar ve öğrenciler ellerinde pankartları ile birlikte “ Kansere inat, hareketli hayat” ve benzeri sloganlar atarak parkta bir yürüyüş gerçekleştirdiler.