Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gazeteci Yazar Ayhan Mergen Yazdı, Plansız Kültürel Çalışmalar…

Zengin bir kültüre, dillere

Zengin bir kültüre, dillere destan güzellikte bir doğaya sahip olan Siirt’in günümüzün bacasız fabrikası olan turizm pastasından iyi bir pay alması gerekirken bu güne kadar bunu sağlayabildiğimizi söylemek mümkün değildir.
Bu konuda bir çok çalışma yapılmasına rağmen istenilen sonucu bir türlü alamadık. Bunun birkaç nedeni bulunuyor. Bunlardan en önemli ve bizim gayretimizle sorun olmaktan çıkarılabilecek olan iki tanesini ele alalım.
Yıllardan beri gerek bir gazeteci, gerek ÇEKÜL Vakfı il temsilcisi ve gerekse hasbelkader bu alanda mütevazi eserler vermiş, başta TRT olmak üzere çeşitli yayın organlarında programlara katılmış be programlar yönetmiş biri olarak bu alanda en büyük sorun çalışmaların plansız, programsız ve günü birlik rastgele yani bir anda esen rüzgarla gerçekleştiriliyor olmasıdır. Kurumsallaştırılmadan ve kalıcı olmaları için gerekli alt yapı hazırlanmadan yapılıyor olmalarıdır. Buna en güzel örnek bu güne kadar değişik yıllarda bir kaç kez yapılan ancak tekrar terk edilen fıstık ve bal şenlik ya da festivallerini verebiliriz. Bunlar o günkü esen rüzgara göre düzenlendikleri ve kurumsallaştırılmadıkları için halk tarafından da sahiplenilmedi. Bir balonun şişirilip bir anda sönmesi gibi sona erdikleri anda unutulup gidiyorlar.
İkinci ve daha önemli sorun kültürel çalışmaların seçim yöntemidir. Bu güne kadar bu alandaki çalışmalar daha çok festivallere katılma ve buralarda biraz fıstık, bal büryan ve birazda
broşür dağıtmak olarak görüldü.
Ben bu duruma son yıllarda belediyelerin daha kolay ve daha çok anlık alkış getiren sosyal belediyeciliğe benzetiyorum . İçme suyu, kanalizasyonları bin yerden patlak yolları köstebek yuvası olmasına rağmen bir iki günlük hazırlık ve bol harcama ile konferans, konser ve şenlikler düzenleniyor. Ayranı yok içmeye tahtırevanla gider……….. misali.
İlimiz de kültürel alanda alt yapı eksiklerimiz giderilmedikçe başka hiç bir çalışma yapmamamız gerekiyor. Nedir bu alt yapı eksiklikleri? Maddeler halinde sıralayalım:
a. Envanterimizin olmayışı. Nerede hangi tarihi ve kültürel eserimiz var ya da ilçe köylerimizde etkin olan soyut kültür öğeleri nelerdir? Bunu tam olarak bilemiyoruz. Bu konuda yapılan bir kaç çalışma ya dar kapsamlı ya da yanlışlarla dolu. Öncelikle geniş ve gerçekçi bir envanter çalışması yapılması gerekiyor.
b. Envanter çalışması tamamlandıktan sonra tespit edilen eserlerin korunmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Son 20 yılda yok olup giden düzinelerce eseri örnek olarak verebilirim.
c. Vatandaşların turizm için gerekli olan bilince ulaşması yönünde çalışmalar yapılmalıdır,
ç. Yine bu alanda çalışacak yeterli ve eğitimli personel temin edilmelidir. Allah aşkına bu memleketin bırakın yabancı dili daha Türkçe anlatım yapacak turizm rehberi yok.
d.  Müzenin kurulması ve halen Batman ve Hasankeyf Müzelerinde sergilenen 4.500 ü aşkın arkeolojik eserimizin sahip oldukları yere yani ilimize getirilmeleri sağlanmalıdır.
e. Daha çok somut olan bu çalışmaların yanı sıra her geçen hızlı bir şekilde kaybolmakta olan somut olmayan kültürümüze yönelik çalışmalar yapılmalarıdır. Başka bir deyimle türkülerimiz, şarkılarımız, manilerimiz, masallarımız, hikayelerimiz ve gelenek göreneklerimiz araştırılmalı ve kayıt altına alınarak kaybolmalarının önüne geçilmelidir.
Ancak bu ve benzeri çalışmaları yaptıktan sonra verim alabileceğimize inanıyorum . Bir başka yazıda bu çalışmaların nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda ki düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.

Seni Gidi Kopyacı :)))