Çeyrek asıra yakın bir süreden beri ilimizdeki il koordinasyon kurulu toplantılarını büyük bir dikkat ve titizlikle takip ediyorum. Daha önce ki yazılarımda da bir kaç kez değindim gibi, bu toplantılarda ildeki yatırımlar masaya yatırılıyor.
Yılda dört kez toplanan bu toplantılara başkanlık eden valilerimiz değişse de söyledikleri söylemler, üç aşağı beş yukarı aynı.
Yılın ilk toplantısında valilerimiz yatırımların titizlikle takip edilmesini isterler.
Bahar aylarında ki ikinci toplantıda uyarı dozu artar. Hatta ihmali görülenler hakkında yasal işlem yapılacağı söylenir.
Bu arada iş mevsiminin başladığı konusunda uyarı yapılır, acele edilmesi istenir.
Yaz aylarındaki üçüncü toplantıda uyarı dozu biraz daha yükseliyor. İş sezonun sona ermek üzere olduğu hatırlatılır ve kalan zamanın iyi değerlendirilmesi istenir.
Sonbaharda ki son toplantıda yatırımların gerçekleşmesi o yıl için son kez ele alınır. Ancak bir bakılırki bütün uyarılar etkili olmamış ve yatırımların fiziki ve nakdi gerçekleşme oranı en iyi yılda bile yüzde 60- 70 leri geçmemiştir.
Bu arada o yıl için planlanan bir çok projenin ya yarıda terkedildiği ve çok eften püften nedenlerle hiç başlanmadığı ortaya çıkıyor. Bunların oranı bazı yıllarda yüzde 25 lere kadar çıkıyor.
Ama artık ah vahların bir faydası yoktur. Çünkü hem yıl sonuna gelinmiş ve ağır kış şartları hüküm sürmektedir.
Önceki gün yapılan toplantıda son toplantıda yılın yarısını aşmış olmamıza rağmen bir kurumun yatırımlarının gerçekleşme oranın yüzde 1 civarında olduğunu ifade etsem ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.
Yanlış anlaşılmasın yatırımların bir yıl içerisinde yüzde 100 oranında gerçekleşmesini bekleyemeyiz. Çünkü bazı yatırımların gerçekleşmesi bir iki yıl sürebiliyor. Ama bunların oranı en fazla yüzde 10 civarında olabilir.
Bir kez daha soralım yatırımların düşük oranlarda gerçekleşmesi bu ilin kaderi midir?