Ülkemiz kalkınmakta olan ülkelerde bir çok sektörde olduğu gibi eğitim sektöründe de aksamalar sorunlar yaşanıyor. Bu sorunları, aksamaları bir çok başlık altında sıralamak mümkün.
Bunlardan önemli gördüğüm iki tanesine ve bu iki sorunun yol açtığı olumsuzlukları gidermek için harcanan çabalara değinmek istiyorum. Bu gibi ülkelerde eğitim alanındaki en büyük sorunlardan birisi okullaşma oranıdır. Yüzde 100 okullaşma oranını yakalayabilen bir ülke yoktur.
Örnek olarak ülkemizde bile Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana geçen 99 yıllık sürede harcanan onca yoğun çabalara , düzenlenen kampanyalara rağmen henüz bu hedefe ulaşılamadı.
Az ya da çok her ülke de belirli bir kesim çok çeşitli nedenlerle eğitimden mahrum kalıyorlar. Bir çok ülke örgün öğrenim çağına çıktıktan sonra bu kesimin belirli bir eğitim düzeyine ulaşma ve hatta bir meslek sahibi olmalarını sağlamak amacıyla çeşitli yöntemlere başvurmaktadır.
Ülkemizde ki uygulama da en başta okuma yazma kursları, açık öğretim ile mesleki beceri kurslarını görüyoruz.
Birinci ve ikinci kademe olarak iki düzeyde gerçekleştirilen bu kurslar Halk Eğitim Merkezlerine bağlı olarak okullarda, ceza ve tutuk evlerinde, kısa adı ADEM olan Aile Destek Merkezleri ile Güneydoğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaresine bağlı olarak faaliyet gösteren kısa adı ÇATOM olan Çok Amaçlı Toplum Merkezlerinin yanında uygu olan heryerde açılabilmektedir.
Burada okuma yazmayı öğrenen ve ilkokul diploması sahibi olan kişiler Açık Öğretim uygulaması sayesinde eğitimlerini sürdürebilmekte ve yüksek öğrenim mezunu olabilmektedirler. Bunlara bu süreçte takviye kursları da aynı usullerle açılmaktadır.
Yine aynı şekilde küçük yaşlarda bir meslek sahibi olamamış kişilere yönelik çalışmalar da yine Halk Eğitim Merkezleri aracığıyla çiftçilik ve hayvan bakıcılığından bebek ve yaşlı hasta bakımına kadar yüzlerce alanda mesleki beceri kursları açılmaktadır. Olayın birde hobi tarafı da bulunmaktadır. Her yaştan insanımız sanat veya sporun herhangi bir dalına ilgi duyabilmekte ancak çeşitli nedenlerle bunu gerçekleştirememekte veya boş zamanlarını yararlı işlerle değerlendirmek isteyebilecektedir. Bunlar içinde Halk Eğitim Merkezleri ile ADEM ve ÇATOM ile bazı yerlerde belediyeler devreye giriyor. Bu konuyu bir başka yazımızda Siirt özelinde yapılan çalışmalar eksenin de ele almaya devam edeceğiz.