O yıllarda valiliğin desteğiyle Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde mini tekstil atölyesi kuruldu. Aynı tarihte Eruh ilçemizde de benzer çalışmalar yapıldı.
Siirt’te ki atölye gömlek dahil değişik tekstil ürünleri denendi. Ancak bu çabalar il merkezinde uzun süreli olmadı.
Eruh ilçesinde ki atölye daha uzun süreli oldu. Bu atölyede uzun yıllar çok geniş bir bölgede ki güvenlik korucularının kıyafetlerinin dikimi yapıldı.
Siirt’te daha profesyonel anlamda iki girişim oldu. İlki eski süt peynir fabrikasında diğeri ise hemen yanında yer alan şimdiki Siirt Park AVM bulunduğu binada faaliyete geçirildi.
Ancak her iki girişimde çok uzun süreli olmadı. Özellikle AVM binasında ki atölye çok kısa ömürlü oldu.
Bunları daha küçük çaplı bir iki girişim daha takip etti. Ancak bunlarda iyi bir performans gösteremediler ve bir süre sonra da kapanıp, gittiler.
Bu girişimlerindeki ardından 15 yıl kadar bir süre de bu konuda bir girişim göremiyoruz.
2010 lu yılların sonuna doğru büyük şehirler de maliyetlerin ve özellikle iş gücü maliyetinin aşırı artışı tekstil sektörü yatırımcılarını yeni arayışlar içerisine soktu.
Birçoğu üretim merkezlerini Anadolu’ya ve özellikle iş gücünün çok daha ucuz ve devlet desteklerinin daha yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine yöneltti.
Bölgede ki bir ilde hatta ilçede tekstil çalışmaları başladı. Tekstil kent adı verilen ve tekstil girişimcisinin ihtiyacı olan donanımın yer aldığı atölyeler inşa edilmeye başlandı.
Bu gün başta Batman ve Şırnak olmak üzere bölge illerinde ve ilçelerinde değişik kapasiteye sahip yüzlerce atölye faaliyet göstermektedir.
Aslında Siirt bu konuda ilk adımı atan illerin başında geliyordu. Henüz bölgede tek bir tekstil kent yok iken Dicle Kalkınma Ajansı Siirt Yatırım Destek Ofisi tarafından 1200 kişiye istihdam sağlayacak bir tekstil kent projesi hazırlanmıştı.
Ancak bir çok işte olduğu gibi burada da ihmal ve duyarsızlık devreye girdi. İlin yapacağı 600 civarında ki katkı payı ilgili kurumlar tarafından temin edilemediği için güzelim proje sümen altı edildi.
Bu gerçeği vurguladıktan sonra günümüzde ki tekstil kent çalışmalarına gelelim.
Bu gün il genelinde Beğendikten Atabağına kadar merkez dahil bütün ilçe ve beldelerde yine DİKA nın desteğiyle inşa edilmiş 20 ye yakın tekstil kent inşa edilmiş durumda.
Bildiğim kadarıyla bunların tamamımına yakını makina ekipmanları ve kumaşını alıp gelecek ve cüzi kiralarla faaliyete geçirecek yatırımcı bekliyor.
Öte yandan il merkezinde küçük ölçekli onlarca tekstil atölyesi faaliyet gösteriyor. Aynı şekilde Kurtalan ve Pervari’de de faaliyette olan atölyeler mevcut.
Bilindiği üzere tekstil sektörü istihdam ağırlıklı bir sektör. Yani tam da Siirtin ihtiyacını karşılayacak bir sektör.
Ancak bu sektör de ki çalışmalar ilimizde plansız programsız başlatıldı.
Daha uygun koşullara sahip il merkezinden başlayarak ilçelere ve oradan da beldelere yayılması gerekirken eş zamanlı olarak her yerde girişimler başlatıldı.
Doğal olarak bu durum ve istihdam koşulları başta olmak üzere bazı sorunlar ortaya çıktı.
Ancak olan oldu. Bu aşamadan sonra yapılacak olan tek şey bu konuyu bilimsel olarak incelemek, sorunların çözüm yolları ile bundan sonraki yol haritasını ortaya koymaktır.
Bu görevde üniversitemize düşmektedir. İlgili kurumlarında desteğini alarak bu sektörün röntgenini çekmelidir.
Genel Yayın Yönetmenimiz Ayhan Mergen Yazdı: “TEKSTİLDE MERKEZ OLMA YOLU VE ÜNİVERSİTE”
Siirt tekstil sektörü ile 1990’lı yılların sonunda tanıştı.