Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen iki deprem de kurtarma çalışmalarında görev almak üzere bölgeye giden İHH Siirt Kurtarma ekibi çalışmalarını tamamlayarak Siirt’e döndü.
Ekibin sağ salim dönmesi nedeniyle bir kurban kesildi.
Toplam 34 kişiden oluşan bir ekiple çok zor durumda olan vatandaşların imdadına yetişmeye çalıştıklarını belirten İHH Başkanı Faruk Süzgün ekip üyelerine teşekkür etti.
Ekibin çalışmaları hakkında bilgi veren Süzgün “Siirt Ekibi 06.02.2023 günü depremden 1 saat sonra 6 kişi ile Diyarbakır’a intikal etti ve daha sonra Diyarbakırda 2. ekibin katılımı 13 kişi ile çalışmalarını devam ettirdi.
09.02.2023 Perşembe günü ihtiyaç nedeniyle Adiyaman’a 21 kisilik ekip ile intikal etmiş olup daha sonra 13 kisilik ekibin de katılımıyla Adiyaman’da 34 kişilik ekiple çalışmalarına devam etmiş, 13.02.2023 günü ihtiyacın azalması nedeniyle çalışmalara son verildi.
Diyarbakır’daki çalışmadaki enkazdan 5 kişi sağ olarak çıkarıldı.8 kişiye de ulaşılıp cenazeleri ailelerine teslim edildi.
Adıyaman’da 3 Enkazda calışıldı; 24 cenaze çıkarılıp ailelerine teslim edildi.” Dedi.
İHH arama kurtarmaSiirt Ekip Lideri Başar Ekinci şu ifadelere yer verdi; “Depremin yaşandığı 06.02.2023 saat 04. 27 saati sonrası AFAD il müdürlüğü’nün çağrısı ve İHH insani yardım vakfı’nın koordinasyon biriminin yönlendirmesiyle bir saat sonra Diyarbakır Bağlar ilçesi İsham apartmanı’nda bize belirlenen enkaz noktasına ulaştık. Oradaki çalışmalarımıza ilk etapta 6 kişi ile başlayıp daha sonra 2. ekibin katılımı ile 13 kişi ile çalışmamıza devam ettik. İhtiyaç nedeniyle Adıyaman’da 21 kişilik ekip ile intikal etmiş olup daha sonra 13 ekibin katılmasıyla sayımız 34 kişiye ulaşmıştır. 34 kişilik ekibimizle 3 gün boyunca Adıyaman’da çeşitli noktalarda çalışmalara ve enkazlara devam ettik. Bu çalışmaları sonucunda Diyarbakır’da 5 saat 8 vefat Adıyaman’da da 3 farklı nokta lokasyonda 24 vefa’da ulaşıp ailene teslim ettik.”
İHH Arama Kurtarma Saha Sorumlusu Özgür Görür şunları kaydetti; “Sahada olayları anlatmak gerekirse vatandaşlarımız deprem sırasında ilk yaptıkları sırada panik anında koridorları ve merdiven boşluklarına doğru kaçış yoluna gitmişler. Tabi bu bilgi eksikliği ve yapılan Bu işlem en büyük yaptıkları yanlış bu yönde çünkü cenazelerin çoğunu o bölgede buluyorduk. deprem sırasında olması yaşandığı durumda ilk yapacağımız şey çök kapan tutun olayını hemen gerçekleştirip kanepe, beyaz eşyaların olduğu ve yaşam üçgeni oluşacağı yerlerde kalıp deprem bitene kadar kaçmamız gerekiyor. Çünkü depremlerde ilk kırılan yerler merdivenler balkonlar ve asansörlerdir. Cenazelerin çoğunu o bölgede buluyorduk ve Allah’a şükürler olsun sahiplerine de teslim ettik. Biz bölgeye giderken verilen bölge son nokta sadece 36 kişi değildik orada polis, asker, vatandaş Kızılay mesutlar da vardı. Onlarında can güvenliğini sağlamamız gerekiyordu ve hiçbir sıkıntı olmadan enkaz çalışmaları devam etti. Bu konuda bilgi çok önemli bilgi hayat kurtarır. Biz kamu kurumlarına AFAD ve bakanlığımız tarafından tüm herkese bilgi vermeye açığız. Afet farkındalık eğitimini herkesin alması gerekiyor. Bunun bilincini artık hepimiz gördük. “Dedi