Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SİİRT BELEDİYESİ, FENİLKETONÜRİLİ (PKU) HASTALARI İÇİN GIDA KOLİSİ DAĞITI

Siirt Belediyesi tarafından Sosyal

Siirt Belediyesi tarafından Sosyal Belediyecilik çalışmaları kapsamında, Fenilketonüri (PKU) hastalarına destek için gıda kolisi dağıtımına başlandı.

Hastaların tükettikleri ürünler ve sosyal yaşamlarında karşılaştıkları sorunları çözmek adına Vali/Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu’nun talimatlarıyla gıda kolisi hazırlandı. Hazırlanan gıda kolilerinin dağıtımına başlanıldı.

Belediye Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğünce, Siirt Belediyesinde Fenilketonürili hastalara gıda kolileri Siirt Belediye Başkan V. Başdanışmanı Şefik Erden ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Murat Özekinci tarafından kent merkezinde dağıtımına başlandı..

Vali Belediye Başkan V. Osman Hacıbektaşoğlu’nun selamlarını ileten Belediye Başkan Danışmanı Şefik Erden Sosyal Belediyecilik anlayışıyla Sayın Valimizin öncülüğünde yardımlarımızın devam edeceğini belirtti.

Siirt Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü tarafından Fenilketonürili hastalarının gıda ihtiyacını düzenli olarak karşılanmaya devam edecektir.

 

Fenilketonürili (PKU) Hastalığı nedir?

Fenilketonüri (PKU) hem anne hem de babadan genler yoluyla geçen kalıtsal bir amino asit metabolizma bozukluğudur.

Bu metabolizma bozukluğu, karaciğerdeki bir enzimin eksik çalışması ya da hiç çalışmamasından kaynaklanır.

Amino asitler proteinlerin yapıtaşıdır, yan yana farklı kombinasyonlarla gelerek farklı proteinleri oluştururlar. Fenilalanin ve tirozin bu amino asitlere örnek olarak verilebilir.

Bu metabolizma bozukluğu ile doğan çocuklar, fenilalanin amino asidini başka bir amino asit olan tirozine dönüştüremezler. Bu dönüşümü sağlayacak olan fenilalanin hidroksilaz enzimi bu hastalarda yetersiz üretilir veya hiç üretilmez. PKU’lu bireylerde tirozine dönüştürülemeyen fenilalanin kanda ve vücudun çeşitli dokularında birikir. Biriken fenilalanin geri dönüşümsüz ve ilerleyici beyin hasarına neden olur. Bu metabolizma bozukluğunun yenidoğan tarama testi ile tanısı mümkündür.

Seni Gidi Kopyacı :)))