Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirt Fıstık Üretiminde Verim Düşüklüğüne Çözüm: Uygun Erkek Aşılamaları ile Verim Artışı Sağlanıyor

Siirt’te ki fıstık yetiştiricilerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan birisi olan verim düşüklüğüne çözüm bulundu.

Siirt’te ki fıstık yetiştiricilerinin

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün Antep Fıstıkçılık Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yaptığı bilimsel araştırmalar sonucu verim düşüklüğünün uygun olmayan ve yetersiz erkek ağaçlar olduğu tespit edildi.
Bu durumu ortadan kaldırmak amacıyla TAKEP Projesi kapsamında uygun erkek aşılar yapılmaya başlandı.
Yapılan uygulama hakkında bilgi veren Ziraat muhendisi Abdülhamit Kireç; “İlimizde uzun yıllardır yapılan Siirt Fıstığı tarımında boş tane oranının fazla olduğu, üreticilerin bu sorundan muzdarip oldukları açık bir şekilde görülmektedir. Yakın süreçlere kadar boş tane oranının yüksek oluşunun gerekçesi bilinememekteydi. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsünün yapmış olduğu çalışmalar ışığında Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermekte olan Fıstıkçılık Biriminin saha çalışmaları neticesinde bu sorunun temel kaynağının Siirt Fıstığı bahçelerinde yetersiz ve uygun olmayan erkek çeşitlerin olduğu tespit edilmiştir. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda geliştirilen Atlı Tozlayıcı Erkeğinin Siirt Fıstığına uygun çeşit olduğu literatür çalışmalarında belirtilmiştir. Bu gerekçelerden dolayı üretimde verimin arttırılarak boş tane oranı sorununun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığınca “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)” ile desteklenen ve Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülmekte olan projeler ile son 3 yıldır Siirt Fıstığı tozlayıcısı olan Atlı Tozlayıcı Erkeği aşı kalemleri Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilerek Fıstıkçılık Birimince yapılan organizasyon ile Siirt Fıstığı üretimi yapan üreticilerimizin fıstık bahçelerinde aşı ustalarının elleri ile aşılamaları yapılmaktadır.
2022 yılında; Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında “Siirt Fıstığı Tane Dolumu İçin Erkek Aşılama Projesi” ile %75 Bakanlık, % 25 Çiftçi katkısı sağlanarak 1.250 dekarda her dekara 1 ağaç olmak üzere, 1.250 adet Atlı Erkeği aşı gözü aşılanmıştır.
2023 yılında; Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında “Siirt Fıstığı Erkek Aşı Kalemi Temini Projesi” ile %75 Bakanlık, % 25 Çiftçi katkısı sağlanarak 1000 dekarda her dekara 1 ağaç olmak üzere, 1000 adet Atlı Erkeği aşı gözü aşılanmıştır.
2024 yılında; Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında “Siirt Fıstığı Erkek Aşı Kalemi Temini Projesi” ile %75 Bakanlık, % 25 Çiftçi katkısı sağlanarak 1200 dekarda her dekara 1 ağaç olmak üzere, 1200 adet Atlı Erkeği aşı gözü aşılanmıştır.”dedi.
Fıstık yetiştiricisi Hüseyin Gülde yaptığı açıklamada yapılan çalışmalardan umutlu olduklarını belirterek Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne teşekkür etti.

Seni Gidi Kopyacı :)))