Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirt Üniversitesinde Mezuniyet Coşkusu

Siirt Üniversitesi 2023-2024 akademik yılı mezuniyet töreni, Kezer Yerleşkesinde düzenlendi. Mezuniyet töreni öncesinde gelenekselleşen kavurma pilav ikramı Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak’ın da katılımıyla gerçekleşti.

Siirt Üniversitesi 2023-2024 akademik

Mezuniyet törenine, Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Siirt İl Protokolü, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda öğrenci ailesi katılarak öğrencilerimizin mezuniyet coşkusuna ortak oldu.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından öğrencilerin geçiş töreni yapıldı. Bu yılki mezuniyet töreninde Filistin’deki zulmü kınayan afiş ve pankart taşıyan öğrencilerin geçişiyle anlamlı mesajlar verildi.

Siirt Üniversitesi birincisi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden Yusuf Bilgen yurt dışında olduğu için onun yerine Üniversite ikincisi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Bedriye Çakan, mezun öğrenciler adına konuşma yaptı. Çakan konuşmasında, aldığı dereceyi Gazze’de mezun olamayan öğrencilere atfederek “Bilimin ışığında mottosuyla başlayan bu zorlu 4 senenin sonunda belki de bütün bu zorluklardan almamız gereken ders buydu; hayat zorluklarla doluydu ve çoğu zaman sonuç odaklı olsak da önemli olan yol üzerinde karşılaştığımız engelleri aşabilmek ve sonrasında arkamıza dönüp baktığımızda açtığımız yolu görebilmek, umut ışığımızın kaynağını diri tutabilmektir. Zira bu ışığın kaynağını oluşturan ve bütün bunları yaşanabilir kılan şeyler mesleğimize olan sevgimiz, bir insanın sıhhatine vesile olabilmek, hayır duası alabilmek ve her daim iyiliğe çalışmak ve yolda yürüyebilmektir. Bizler Siirt Üniversitesi mezunları olarak yoldayız ve yolda olmaya devam edeceğiz. Aynı okuldan mezun olmanın gururuyla yetinmeyip yeni İhsan Süreyya Sırma’lar olmak için çabalayacak, ilim yolunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yabancı uyruklu öğrenciler adına Mühendislik Fakültesi öğrencisi Hamza Eşref El Saidi, konuşmasındaBugün, hayatımızın bu önemli anını kutlamak için buradayız. Bu mutluluk dolu günde, başarılarımızla gurur duyarken Filistin’deki kardeşlerimizin zorluklarını da unutmamalıyız. Filistin halkı, tarihi ve kültürüyle hepimizin kalbinde özel bir yer tutuyor. Bugün burada, şiddeti ve adaletsizliği reddettiğimizi ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu güçlü bir şekilde ifade etmek istiyorum. Onların insanca yaşam ve parlak bir gelecek hakkına olan inancımız tam. Mezun olurken, adalet ve barış için sesimizi yükseltmek, dayanışma içinde olmak ve yeteneklerimizi dünyayı daha iyi bir yer yapmak için kullanmak bizim görevimiz. Bugün, çeşitli ülkelerden gelen öğrenciler olarak burada toplandık. Bu uluslararası topluluk, farklı kültürlerin ve perspektiflerin buluşma noktası oldu. Birbirimizden öğrendiğimiz ve birlikte büyüdüğümüz bu süreç, dünya hakkında geniş bir anlayış geliştirmemize olanak sağladı. Bu çeşitlilik, bizi zenginleştirdi ve birlikte daha güçlü bir geleceğe adım atmamıza ilham verdi.” dedi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, mezunları tebrik etti ve Filistin’de yaşanan acıyı ve zulmü kınayarak, yaşanan katliamların bir an önce sona ermesini dilediğini belirterek sözlerine başladı.

Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak konuşmasında “Üniversitemiz, 2007 yılından itibaren eğitim, öğretim, araştırma çalışmalarını ve kamu hizmetini sürdürmektedir. Siirt Üniversitesi Kezer Yerleşkesi, Merkez Yerleşke, Eruh Yerleşkesi ve Kurtalan Yerleşkesinde İle, bölgeye ve Türkiye’ye uluslararası ölçekte hizmet vermektedir. Bugün 17 yaşında olan üniversitemizin aradan geçen bu sürede kat ettiği akademik, fiziki, teknik ve teknolojik gelişmeleri için destek sağlayan ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Üniversitemiz 10 Fakülte, 3 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü, 20 Araştırma Merkezine sahip olup; 700’e yakın akademik, 600’e yakın idari personel ile 20 bini aşkın öğrencimizin eğitim-öğretimleri için bilimin ışığında çalışmaktayız.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, konuşmasının devamında Üniversitemizin yakın zaman başarılarına değinerek “Üniversitemize yeni ufuklar açmak adına başlatılan uluslararasılaşma ve eğitimde dijital dönüşüm ile ilgili faaliyetlerimiz hız kesmeden devam etmektedir. Uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda 37 ülkeden, yaklaşık 2700 uluslararası öğrencimiz Üniversitemizde öğrenim görmektedir. Bu rakamlar Üniversitemizin uluslararasılaşma bağlamında sahip olduğu yeri ve gelecek vizyonu açısından önemli bir göstergedir. Bunların yanı sıra toplam 45 Uluslararası Üniversite ile işbirliği gerçekleştirdik. Üniversitemiz YÖK’ün son verilerine göre uluslararası iş birliği ile yayımlanmış yayın oranının en yüksek olduğu devlet üniversiteleri arasında 2. sırada yer aldı. Mühendislik Fakültesi öğrencileri hazırladığı projeler ile Dünya 3’üncülüğü derecesi aldı. Dünya Üniversitelerinin değerlendirildiği SCImago Institutions Rankings (SIR)’e göre Üniversitemiz 2023 yılında Türkiye’de Genel sıralamada 33. sırada, Ar-Ge sıralamasında ise 12. sırada yer aldı.  Alan bazlı değerlendirmede ise Mühendislik alanında 1., Matematik alanında  4.,  Fizik alanında 7., Ziraat Toprak Bilimi alanında  8., Kimya alanında  24. sırada yer aldı. URAP verilerine göre Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Üniversiteler arasında Üniversitemiz, uluslararası işbirliğinde ise 1., makale puanında 2., atıf puanında 3. sıradadır. TÜBİTAK öğrenci projeleri; Ziraat 10, Mühendislik 8, Veteriner Fakültesinin 2 olmak üzere, Üniversitemizin toplam 20 öğrenci projesi TÜBİTAK tarafından desteğe değer görüldü.” dedi.

Siirt Üniversitesi’nin ilin, bölgenin ve ülkemizin ihtiyaç ve sorunlarını dikkate alarak çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan dünyadaki gelişmeleri takip ettiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, teknolojik gelişmeler doğrultusunda Üniversitenin ihtiyaç duyduğu makine, teçhizat ve teknoloji transferleri yapıldığını belirtti.

Siirt Üniversitesini Sayılı İhtisas Üniversitelerinden biri olduğumuzu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, “Dünya ve ülkemiz için ilk olan bilimsel çalışma, patent ve projelere imza atılmaktadır. Bu çalışmalarla birlikte derslik ve laboratuvarlarımızda en üst seviyede öğrenci merkezli öğretim gerçekleştirilmektedir. Siirt Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık alanında ihtisas üniversitesidir. Öğrencilerimize verdiğimiz kaliteli öğretimin yanı sıra ihtisaslaşma misyonumuzla ilgili şehrimize, bölgemize ve ülkemize uygun vizyon projeler oluşturmaktayız.  Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, verim ve kalitenin artırılması temel önceliğimizdir.  Bu amaç doğrultusunda Üniversitemizde yürütülen “Küçükbaş Hayvan Sperma Payetleme Merkezi” projesi Türkiye’de bir ilk’tir. Bu merkezde üretilecek payetler sayesinde ulusal ölçekte hayvanlarda hem verim, hem de kalite artışının sağlanması amaçlanmaktadır.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak konuşmalarının devamında “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında Tarım ve Hayvancılıkta ihtisas üniversitesi olarak; tarımda, Siirt fıstığı yetiştiriciliğinde verim ve kalitenin artırılması, tarımsal ürünlerin sanayiye kazandırılması, hayvancılıkta Küçükbaş yerli hayvan ırklarının geliştirilmesi, et ile süt veriminin arttırılması, hayvan sağlığının korunması, arıcılıkta da verim ve kalitenin artırılması bal analizleri ile ilgili çalışmalar yürütmekteyiz.” dedi.

Siirt Üniversitesinin sahip olduğu sertifikalara da değinen Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, “2015 yılından beri ISO 9001- Kalite Yönetim Sistemi Standartları belgesine sahibiz, 2019 yılından beri devam eden ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikası sahibiyiz, engelsiz üniversiteyiz, Eğitimde Dijital Dönüşüm Projesinde pilot üniversiteyiz, çevre dostu bir yeşil bir kampüsümüz bulunmaktadır. YÖK başkanımızın Üniversitemiz BESYO öğrencilerinin başarısı sonrası ilan ettiği Spor Dostu Kampüs olma hedefimiz bulunmaktadır.” dedi.

Siirt’e, bölgeye ve Üniversiteye katma değer katacak çalışmalara da değinen Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak,  “Yakın zamanda temelleri atılan  Üniversitemiz Tıp Fakültesi Morfoloji Binasını en kısa sürede tamamlayacak; Üniversitemiz ve şehrimiz için önemli kazanımlar elde etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin inşaatı devam etmektedir. Arımer binasının yıl içinde bitirilmesi planlanmaktadır. Yapımı devam eden bu projeler tamamlandığında Üniversitemizin eğitim ve hizmet kapasitesi de artmış olacak ve bizlerde öğrencilerimiz için yeni çalışmalar yapmaya yorulmadan devam edeceğiz.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak konuşmalarının devamında “Başarı ortak aklın ve çabanın eseridir ve başarı tesadüf değildir. Biz bu başarıyı akademisyen, idari personel, öğrenci, STK, paydaş kurum ve kuruluşlarla el birliği, işbirliği ile sağladık…  Üniversitemizin tüm birimlerine ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Siirt Üniversitesi olarak başarılı olmak adına çok emek sarf ettik. Öğrencilerimizin başarılı bir eğitim süreci yaşamaları için çalışıyoruz.  Başarının yanı sıra Devletine, Milletine, Vatanına, ailesine, kendisine faydalı ve birbirlerine içtenlikle bağlı nesiller yetiştirmek için var gücümüzle çalışmaktayız. Siirt Üniversitesi bugüne kadar 27139 öğrenciyi mezun etmiştir. Bugün de 3550 öğrencimizi mezun ediyor olmanın sevincini yaşıyoruz, her birinizin aydınlık geleceği için tüm meslektaşlarım özverili bir şekilde çalışmaktadır. Bu mutlu günde de verdiğimiz emeğin karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün Öğrenimlerini başarılı bir şekilde bitirerek mezun olan öğrencilerimizi uğurluyoruz. Bu nedenle hüznü ve mutluluğu aynı anda yaşıyoruz. Hüzünlüyüz çünkü çocuklarımız aramızdan ayrılıyor, mutluyuz çünkü çocuklarımız mezun olup, mesleklerini icra ederek hayata atılacaklar…” dedi.

Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, konuşmalarına son verirken akademik ve idari personellerimize, velilere ve öğrencilere hitaben “Çok kıymetli akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimizin yetişmesi için yoruldunuz, çok emek sarf ettiniz.. Kimi zaman özel işlerinizi kimi zaman akademik çalışmalarınızı ertelemek suretiyle öğrencilerimize destek oldunuz, ilmek ilmek nakış nakış işleyip dokuyarak onlara bir taraftan mesleklerini öğretirken bir taraftan da sevgili öğrencilerimizi hayata hazırladınız. Üniversitemiz bünyesinde akademik ve idari çalışmaları yürüten tüm arkadaşlarımı üretkenlikleri ve başarıları için tebrik ve teşekkür ediyorum. Değerli veliler, Şu anda büyük bir özveriyle yetiştirdiğiniz, üzerine titrediğiniz, bu ana gelene kadar türlü fedakârlıklarda bulunduğunuz evlatlarınızın mutlu günlerine eşlik etmek için buradasınız. Sizlerin bu mezuniyet törenindeki yeriniz çok kıymetlidir. Mezun olan öğrencilerimizin bu aşamaya gelmelerine katkı sunan siz değerli anne ve babalara ayrı ayrı şükranlarımı sunmak istiyorum.   Çocuklarınız artık Üniversite mezunu… Gözünüz aydın olsun… Hayırlı olsun… Sizin de her şey gönlünüzce olsun…  Değerli mezunlarımız, Sevgili öğrencilerim; yükseköğrenim hayatına başladıktan sonra da çok çalıştınız, çok yoruldunuz, uykusuz kaldınız.. Bu gün verdiğiniz emeğin karşılığını alma zamanıdır… Eğitim hayatınızdaki önemli dönüm noktalarından olan üniversite eğitiminizi başarıyla tamamladınız. Önünüzde kendiniz, aileniz ve ülkemize karşı sorumluluklarınızın olduğu bilinciyle yapacağınız çok şey var.  Her son yeni bir başlangıçtır bilinciyle kariyer basamaklarını hızla tırmanacağınıza olan inancımız tamdır. Sevgili mezunlarımız, Bundan sonraki süreçte elde edeceğiniz başarı ve toplumsal katkı siz ve aileniz kadar Siirt Üniversitesini de yüceltecek ve bizleri onurlandıracaktır. Hepinize, heyecanla başladığınız bu yolda, başarılar, mutluluklar dilerim. Bugünü, bir ayrılık olarak görmeyin. Hayatta başarılarınızı bizlerle paylaşın, üniversitenizi sık sık ziyaret edin, bizimle görüşün. Bizim için elde edilebilecek en büyük ödül, sizlerin başarısı ve mutluluğudur. Yolunuz, bahtınız açık olsun… Her daim bilimin ışığında buluşmak dileğiyle… Hepinizi sevgi ve saygılarımla, selamlıyorum…” dedi.

Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya mezuniyet töreni konuşmalarında Filistin’de yaşanan zulme dikkat çekerek, zulmü lanetlediğini ve kardeşlerimizin zulümden kurtulmasını temenni ederek konuşmalarına başladı. Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya “Genç yaşta olan büyüme odaklı Siirt Üniversitesi’nde bulunan 37 ülkeden gelen yabancı öğrencilerin Üniversite ve şehrimiz için ayrı bir zenginlik olduğunu belirtmek isterim. Gençlerin yetişmesinde emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Şehrimizde, Üniversitemizde okumaları için çocuklarını bize emanet eden ailelere teşekkür ediyor ve ellerinden öpüyorum.” dedi.

Vali Dr. Kemal Kızılkaya konuşmalarının devamında mezun olan gençlere hayatlarının yeni dönemi olan iş hayatı için de tavsiyelerde bulunarak “Hayat son dediğimiz başlangıçlardan ibarettir. Sizlerde bugün mezun olarak yeni bir hayatın başlangıcını yaşayacak, iş hayatına atılacaksınız. Bu konuda sizlere birkaç nasihat vermek isterim. İşinizi severek yapın ve hangi işle uğraşırsanız uğraşın işinizi iyi yapın. İşini iyi yapan insanlar hem mutlu olur hem de mutlu eder. İş ahlakınız yüksek olsun, ahlak olmayan yerde kaliteden ve işin iyi yapıldığından emin olamayız. Disiplinli ve özgüvenli olun. Rabbim bahtınızı açık etsin.” dedi.

Konuşmaların ardından, akademik birimleri derece ile bitiren öğrenciler tek tek sahneye davet edilerek teşekkür belgeleri ile ödüllendirildi. Tören boyunca öğrencilerin ve ailelerinin heyecanı ve gururu gözlerinden okundu.

Siirt Üniversitesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da mezunlarını hayata hazırlamanın gururunu yaşarken, mezun öğrenciler de aldıkları eğitimle topluma katkı sağlama yolunda ilk adımlarını atmanın heyecanını yaşadılar.

Seni Gidi Kopyacı :)))