Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirt ve Çevresinin Turizm Coğrafyası

Siirt, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin

Siirt, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle bölümünde ve Güneydoğu Torosların kenar kıvrımları kuşağında yer almaktadır. Kuzeyden Van ve Bitlis, doğudan Hakkâri, güneyden Şırnak ve Mardin, batıdan Batman ve Diyarbakır illeri ile çevrilidir. Siirt ili, Mezopotamya, Transkafkasya ve Anadolu arasında önemli bir geçiş noktasında bulunduğu için tarih boyunca inançların ve kültürlerin odak noktası olmuştur. Tarihi ve arkeolojik değerleri, inanç turizmi öğeleri, çoğu TPE tarafından tescilli turistik ürünleri, zengin mutfağı ve şenlikleri ile kültürel turizmde önemli bir merkez olduğu söylenebilir. Kültürel değerlerin yanı sıra doğal turizm kaynakları açısından zengin bir potansiyel barındırmaktadır. Akarsu, kanyon, mağara, yayla, alpinizm ve botanik turizmi ile birlikte uzun doğa yürüyüşü, foto safari, bisiklet safari, yaban hayat gözlemciliği, kamp-karavan turizmi, yamaç paraşütü, rafting, dağ tırmanışı gibi birçok turistik aktivitenin gerçekleştirilebileceği ortamlar sunan alanın yeterince değerlendirilmediği görülmüştür. Bu çalışmada, Siirt ve çevresinin doğal, beşeri ve kültürel turistik değerleri ile bunların potansiyelleri, mekânsal dağılımı ve turizm çeşitleri, turistik yerleşmeler, sahaya yönelik turist talebi, turistik altyapı, il turizminin sorunları ile sahanın sürdürülebilir turizm planlamasına yönelik çözüm önerileri coğrafi bakış açısıyla ele alınmıştır. Araştırma sahası, sahip olduğu turizm potansiyeli ile doğru orantılı olarak turizmden pay alamamaktadır. Ayrıca sahanın mevcut turizm kapasitesi nitelik ve nicelik açılarından olması gereken seviyede değildir

“Siirt ve Çevresinin Turizm Coğrafyası” isimli bu çalışmada, Siirt ve çevresinin doğal, beşeri ve kültürel turistik değerleri ile bunların potansiyelleri, mekânsal dağılımı ve turizm çeşitleri, turistik yerleşmeler, sahaya yönelik turist talebi, turistik altyapı, il turizminin sorunları ile sahanın sürdürülebilir turizm planlamasına yönelik çözüm önerileri coğrafi bakış açısıyla ele alınmıştır. Turizm, multidisipliner bir çalışma alanı olduğu için, birçok bilime konu olmaktadır. Kendine özgü araştırma yöntemleri ve çok alanlı bir disiplin olan coğrafya bilimi, olayların şekillenmesinde etkili olan birçok faktörü bir arada değerlendirebildiği için turizme ve turizmin mekânsal etkilerinin belirlenmesine büyük katkı sağlamaktadır. Bu nedenle günümüzde turizm, coğrafyanın önemli konularından biri haline gelmiştir. Turizm, bir yöre için çok önemli bir ekonomik kaynaktır. Türkiye’nin yoğun turizm bölgelerine uzak olan Siirt, sahip olduğu doğal ve kültürel değerlerle turizmden ekonomik bir pay alabilir. Bu nedenle araştırmaya Siirt ve çevresi seçilmiştir. Araştırma alanı olarak Siirt kent merkezi ve çevresinde ulaşımı Siirt’ten sağlanan doğal ve kültürel kaynaklar seçilmiştir (Şekil 1). Siirt ili, coğrafi özellikleri, kültürel zenginliği, farklı medeniyetlerden kalan tarihi eserleri, kendine özgü mutfağı ve turistik ürünleri gibi yönleri ile turizme elverişli kaynaklar sunmaktadır. Bu sebeple Siirt ve çevresi bu çalışmaya konu seçilmiştir. Böylece bu duruma dikkat çekilmiş ve bu yörenin kalkınması için bacasız sanayi olan turizmin önemi vurgulanmıştır.

Siirt sahip olduğu kanyon, mağara, doruk, platolarıyla jeomorfoturizme çok uygundur. Botan Çayı ve kolları akarsu turizmi için, sıcak su kaynakları kaplıca turizmi için, bitki örtüsü botanik turizmi için değerlendirilebilir. Bu bölümde, Siirt ve çevresinde bulunan doğal kaynakların turizm potansiyeli, kullanımı, dağılışları ve geliştirilebilecek turizm aktiviteleri üzerinde durulmuştur.

Seni Gidi Kopyacı :)))