Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan “Bağımlılıkla Mücadele – Ben Olsaydım” çalıştayı gerçekleştirildi.
Siirt Valiliği himayesinde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Halk Eğitim Merkezi konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya, Vali Yardımcısı Samet Öztürk’ün yanı sıra İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, İl Milli Eğitim Müdürü Deniz Edip, kurum müdürleri, Mahalle Muhtarları, okul müdürleri, emniyet ve jandarma mensupları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Aziz şehitlerimiz içi saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından açılış konuşması yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, uyuşturucu ve madde bağımlılığının zararlarını anlattı, bağımlılığın ilkokul düzeyine kadar indiğini aktardı.
Ömür, “Hiç kimse bize bir şey olmaz demesin. Maalesef uyuşturucu kullanımı ilkokul düzeyine kadar düşme eğiliminde, köylere kadar ulaşmış durumda. Bize nefesimiz kadar yakın. Böyle önemli bir konuda yapacağımız çalıştaydan çıkacak sonuçları rapor halinde Sağlık Bakanlığına sunacağız.” dedi.
Vali Yardımcısı Samet Öztürk de çalıştayda bağımlılıkla mücadele için topyekûn mücadele yapılması gerektiğini aktardı.
Ülkede bağımlılıkla mücadele çeşitli faaliyetler yürütüldüğünü anlatan Öztürk,”Bu yıl içinde Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunca alınan kararlar doğrultusunda ‘ben olsaydın’ temasıyla 81 ilde bu çalışma gerçekleştirilmektedir. Proje kapsamında bağımlılıkla mücadelede başarıya ulaşması için kamu kurum, sivil toplum örgütleri ve basın yayın organları gibi toplumun tüm kesimlerinin desteğine ihtiyaç duyuluyor. Çalıştayda sorunlara karşı çözüm örnekleri ortaya konulacak. Bağımlılıkla mücadele çözüm önerileri Siirt düzeyinde ele alınıp kurumların elindeki verileri paylaşarak, ilimizin genel resmini görmüş olacağız. Toplumda farkındalık oluşturabilirsek sorunun çözümüne de büyük kolaylık sağlamış olacağız.” dedi.
Bağımlılık konusunun çok yönlü bir konu olduğunu ve birçok alt başlık halinde sebep/sonuç ve çözüm önerilerini kapsayan süreçler ile değerlendirildiğini belirten Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Özellikle şu belirtmek isterim ki bağımlılık aynı zamanda bizim bağımsızlığımızı da ilgilendiren bir konu, hepimizin bildiği üzere bağımsızlığımızı hedef alan terör örgütleri bağımlılık yapan hususlarla yakından ilgilenmekte kendi gelir kaynaklarını artırmak için bunları fazlasıyla kullanılmaktadırlar. Bağımlılıkla mücadele ettiğimizde aynı zamanda bağımsızlığımızı da koruduğumuzu iyi bilmemiz gerekmektedir en başta önleyici tedbirleri dikkatte alıp bağımlılığı oluşmuş kişilerin aileleriyle ve toplumumuzla iş birliği yaparak bağımlıları bu bataktan kurtarmak için daha fazla hep birlikte gayret sarf etmemiz gerekiyor.”
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Dr. Büşra Eskifuruncu, tütün bağımlılığı hakkında genel bilgiler verdi, bağımlılığın insan sağlığına zararlarını anlattı.
İl Halk Sağlığı Uzman Hekimi Dr. Cansu Karabiber de çalıştayın amaç ve kapsamı hakkında bilgiler paylaştı, “Ben olsaydım” tartışma ve geri bildirim programını yönetti.
2 gün sürecek çalıştay, alkol ve madde bağımlılığı ile davranışsal bağımlılık konularında yapılacak oturumlarla sona erecek.
Çalıştay sonucunda elde edilen çözüm önerileri bir rapor halinde Sağlık Bakanlığına sunulacaktır.