Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SİİRT’TE KURAKLIK FISTIĞI DA VURDU DANELER KURUYOR

Bu yılın kurak geçmesinin

Bu yılın kurak geçmesinin olumsuz etkileri bütün tarımsal ürünlerde görülmeye devam ediyor. Tahılların ardından fıstığında kuraklıktan etkilendiği açıklandı. Kuraklığın etkisiyle fıstık danelerinde kurumalar meydana geliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personelleri bahçelerini dolaşarak kurumanın etkilerini araştırdı. Bahçe sahipleri ile de bir araya onları kuruma ve diğer hastalıklar konusunda bilgilendirdiler.

Müdür Yardımcısı Sari Ayaz Tan ve Fıstıkçılık Birimi Sorumlusu Süleyman Tok ve berberlerindeki teknik elemanlar  Deyr Mıntıkasında bahçelerde incelemelerde bulundular.

Fıstıkçılık birimi sorumlusu Tok yaptığı açıklamada “Fıstık meyvelerinde görülen meyve kararmalarının kuraklıktan kaynaklı farklı sebeplere dayandığını gördük. Yetersiz yağış ve ılıman geçen kış nedeni ile zararlı böcek popülasyonlarının da artmasına sebep oldu. fıstıklara zarar veren böceklerin yanında diğer bitkilere zarar veren böceklerinde çoğalması ile fıstıklara zarar veren böceklerde (hububatta zararlı olan süne ve kımıl gibi ya da mercimekte zararlı olan hortumlu böcek gibi)  tespit ettik. Tespitlerimize göre meyve kararmalarına sebep olan en başta dal güvesidir. Bunun yanında bazı yerlerde meyve iç kurdu, kımıl ve diğer zararlılarında kararmalara sebep olduğu gördük. Özellikle dal güvesi zararlısının çok yoğun bir şekilde fıstık salkımları saplarında olduğu ve meyvelerin besin almasını engellemesi nedeni ile kararma ve dökülmelerin olduğu tespit ettik. “ dedi.

Yağışın normal olduğu yıllarda da dane kurumalarına  rastlandığını  belirten Tok sözlerine şöyle devam etti ”Ayrıca diğer meyvelerde olduğu gibi fıstıklarda da Haziran ayı dökümleri olmakta buda normal yıllarda % 6,3 oranında iken kurak geçen yıllarda bu oran su ve besin maddeleri eksiği nedeni ile çok daha fazla olmaktadır. İlimizde fıstık bahçelerinde görülen meyve kararma ve dökülmelerin, bölgemizde görülen kuraklık, sulamanın olmaması, hastalık ve zararlılarla yetersiz mücadele, yeterli ve uygun olmayan gübreleme ve besleme, yetersiz ve yanlış toprak işleme ile yanlış budama tekniklerinden kaynaklandığı tespit ettik.”

Tok sulama imkanı olan bahçe sahiplerinin mutlaka bunu bilinçli bir şekilde gerçekleştirmelerini ve bunu yaparken de besin takviyesi olarak gübre verilmesini istedi.

Müdür Yardımcısı Tan da yaptığı açıklamada her zaman üreticilere yardımcı olmak istediklerini belirterek Siirt fıstığı bahçelerinde görülen hastalık ve zararlılar konusunda kulaktan dolma, işin uzmanı olmayan kişilerin söylemlerine itibar edilmemesini ve  böyle durumlarda mutlak il müdürlüğümüze müracaat edilmesi gerektiğini belirtti.

Üreticilerden M.Cevat Ayyıldız “Siirt Gera mevkiinde çiftçilik yapmaktayım. Şuanda iklim şartları yani kuraklık nedeniyle fıstıklar da kuruma var. Ve taneler sayı olarak düşmekte. Tabi hastalıklarda mevcuttur ve bunlarla mücadele ediyoruz.  Tarım il Müdürlüğü destekleriyle kayıpları en aza indirmeye çalışıyoruz. Ağaçlarımızda şuan kuruma var ve dal güvesi ile mücadele ediyoruz. Bu sene kuraklık sadece bizleri değil tarım ile uğraşan bütün çiftçileri de etkiledi.” Dedi.

Diğer bir üretici Osman Kazan da şöyle konuştu “10 seneye yakındır bağ ve bahçe işleriyle ilgileniyorum. Bahçenin bütün bakımını ve budamasını yapıyorum. Hiç ihmal etmeden ilaçlama ve sulamasını yapıyorum. Bu sene kuraklıktan dolayı Nisan sonlarında ve Mayıs sonlarında fıstık ağaçlarını suladım. Kuraklıktan dolayı mahsullerin bir kısmı kararıp döküm meydana geldi. Her ne kadar iyi bir bakım yapsakta yine de kuraklıktan dolayı bahçemiz ve bölgemiz etkilendi.” Şeklinde konuştu.

Seni Gidi Kopyacı :)))