BAŞLAMA YAŞINDAN DAHA BÜYÜK PROBLEM!
DERNEĞİN SİİRT LİDERİ ACIR AİLELERİ UYARDI
Temiz Toplum Derneği: Uyuşturucuda en büyük problem ailelerin bağımlıya yaklaşımıdır
Temiz Toplum Derneği’nden uyuşturucu bağımlılığı konusunda bir uyarı daha geldi. Uyuşturucu konusunda asıl problemin başlama ya da ilk kez deneme yaşı kadar, ailelerin bağımlı çocuklarına karşı yaklaşımı olduğu ifade edildi.
İNSANLARIMIZ RAKAMDAN İBARET DEĞİL
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Temiz Toplum Derneği Siirt Şehir Lideri Murat ACIR, “Uyuşturucu ile ilgili pek çok istatistik var. Bunu zaman zaman biz de ifade ediyoruz. Her biri bir veri olmakla birlikte, nihayetinde hiç bir insanımız rakamdan ibaret değil. Uyuşturucu konusunda iki yaklaşımı esas almalıyız. Birincisi, gençlerimizi bu zehirden korumak. İkincisi, uyuşturucu tuzağına düşmüş evlatlarımızı bu bataklıktan bir an evvel çıkartabilmek” şeklinde konuştu.
BAĞIMLI AİLELERİ ÇOCUKLARININ HASTA OLDUĞUNU BİLMELİ
Bağımlılığın sanılanın aksine irade problemi olmadığını belirten ACIR, “Belki başlangıç aşaması için böyle düşünebiliriz ancak bir kişi bağımlı oldu ise o kişi artık hastadır. İleri derecede bir çeşit beyin hastalığına sahiptir. Bunu aileler de toplum da bu şekilde bilip kabul etmek durumunda. Nasıl ki trafik kazası yapan bir kişiyi, ‘kaza yapmasaymış’ diyerek tedaviden kaçınmıyor isek uyuşturucuya bağımlı olmuş kişi için de benzer bir durum söz konusu” diye konuştu.
AİLELER 1,5 YIL SONRA FARK EDİYOR
Ebeveynlerin çocuklarını bağımlı olduğunu ortalama olarak 1,5 yıl sonra fark ettiğini belirten Siirt Şehir Lideri Murat ACIR, “Bu süreçten sonra da, bazen onlara karşı şiddet bazen de nasihatle sorunu çözmeye çalışıyorlar. Oysa ki, hasta birisini nasihatle iyi etmek çok da mümkün değil. Şiddetle de değil. Onun hasta olduğunu bilmek, onu tedaviye cesaretlendirmek çok önemli. Tabii ki tedavide en önemli unsur asla vazgeçmemek” ifadelerini kullandı.
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART
Uyuşturucu ile mücadelede paradigma değişikliğinin şart olduğunu söyleyen Murat ACIR, ” Bugün gerek sahada gerekse tedavi alanında uyuşturucu ile mücadele ediliyor. Bu adımların hepsini değerli buluyor, tamamını destekliyoruz. Ancak bununla birlikte sokaklara baktığımızda sorunun azalmadığını da görüyoruz. Bu sebeple paradigma değişikliğinin şart olduğunu söylüyoruz”dedi.
TEMİZ TOPLUM DERNEĞİ’NDEN AİLELERE ÖNERİLER
1. Çocuğunuzu uyuşturucudan korumak için ona sarılın. Sevildiğini hissettirin. Ona ilgi gösterin. “Benim çocuğum yapmaz” yanlışına asla düşmeyin.
2. Dikkatli olmayan aileler, çocuklarının bağımlı olduklarını 1,5-2 sene sonra öğreniyor. Çocuğunuzun çevresinde radikal değişiklikler var mı? Gözleri kanlanmış mı? Üzerinde kötü bir koku var mı? Onu sıkmadan kontrol edin.
3. Eğer çocuğunuz bağımlı ise ona kızmayın, onu dışlamayın. Tedavi için onu yüreklendirin. Siz de bu mücadeleden asla vazgeçmeyin.
4. Çocuklarınızı uyuşturucu maddelerden korumak için aile-okul iletişimine azami özen gösterin.
5. Her bağımlılık birbirini tetikliyor. Bağımlı bir beyin, diğer bağımlılıklara daha kolay uyum sağlıyor. Çocuklarınızı her türlü bağımlılıktan koruyun.
6. Kötü rol modeller, kolay para kazanma hırsı, uyuşturucu madde konusunda yeterli bilincin oluşmaması tuzağı büyüten en büyük etkenler. Çocuklarınızı bunlardan koruyun.
7. Herkesin çocuğunu kendi çocuğunuz gibi bilin. Unutmayın bu illet, korona virüsünden bile daha bulaşıcı.
8. Çocuklarınızı kötü alışkanlıklardan korumak için onların hobilerini destekleyin. Sportif faaliyetlere yönlendirin.
9. Uyuşturucu bağımlısı olan bir bireyin artık hasta birisi olduğunu kabul edin. Ona kızmak yerine sorunu çözmek adına ona destek verin.
10. Bağımlılık tedavisi olan çocuğunuzu, eski çevresinden uzaklaştırın. Taşının. Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarını kapatın. Telefon numarasını değiştirin.
11. Uyuşturucu ile mücadelenin her safhasında Temiz Toplum Derneği’nin yanınızda olduğunu bilin. Bizimle iletişime geçmekten asla çekinmeyin.