Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Siirt Valiliği himayelerinde bu yıl altıncısı düzenlenen ve Siirt Belediye Başkanlığınca desteklenen ’7. Geleneksel Siirt Kitap Fuarı’ “Geleceğe Bir Kitap Aç” sloganı ile 1-7 Kasım 2022 tarihleri arasında, daha zengin bir içerik ile kitapseverlerin ziyaretine açıldı.
Fuar açılışı renkli görüntülere sahne olurken, her yaştan ziyaretçinin de akınına uğradı.
“Bir Kitaptır Siirt, Üç Dilde Yazılan” sloganıyla 2013 yılında başlayan ve her yıl daha da gelişerek birbirinden farklı alanlardaki kitapları Siirtlilerle buluşturan fuarda, 100 yayınevi ve 65 seçkin yazar yer alıyor.
7. Siirt Kitap Fuarı hem daha da büyüyor, hem de çocuklara ve gençlere yönelik yeni etkinliklerle daha da zenginleşiyor.
Kitap fuarı açılış törenine; Vali/Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, eşi Güney Hacıbektaşoğlu Hanımefendi, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Prof. Dr. Yasin Aktay, Tarihçi Yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, kurum müdürleri, Yazarlar, akademisyenler, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende açılış konuşmasını yapan Vali Hacıbektaşoğlu, ‘Binlerce yıllık tarihi mirasından aldığı ilhamla, “Bir Kitaptır Siirt, Üç Dilde Yazılan” sloganıyla 2013 yılında kitapların dünyasına başlatılan yolculukta büyük mesafeler kat eden Siirt kitap fuarı, kutlu yolculuğunu bu yıl da “Her Kitap Yeni Bir Dünya” diyerek, kitapseverlerle bir arada bulunmanın heyecan ve mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını’söyledi.
Siirt’in bir kültür ve medeniyet kenti olduğunu belirten Vali Hacıbektaşoğlu, “12 bin yıllık köklü geçmişi, zengin tarihsel birikimi, doğal güzellikleri ve inanç turizmiyle, hoşgörünün ve sevginin barışla yoğrulduğu, içinde farklı dillerin ve kültürlerin bin yıldır barış ve kardeşlik içinde yaşadığı huzur ve kardeşlik şehri kadim Siirt ilimiz, çok kıymetli ilim ve bilim insanlarını da topraklarında barındıran bir kültür ve medeniyet şehridir. Veysel Karânî Hazretleri Siirt ilimizde metfundur. İsmail Fakirullah Hazretleri, İbrahim Hakkı Hazretleri Sultan Memduh Hazretleri, Molla Halil-i Siirdî ve Şeyh Muhammed El Hazin ve adını sayamadığımız onlarca ilim ve gönül insanı, bu değerlerimizin önde gelen mimarlarıdır. Bu büyük Zat’lar, Siirt’in tabii güzelliğine, manevî güzellikler de katmışlardır.” dedi.
Bu kadim şehrin kültürel hayatının vazgeçilmez bir etkinliği olarak tescil edilen ve bu yıl yedincisini düzenlediğimiz Siirt Kitap fuarı artık geleneksel hale gelerek, Siirt’le bütünleştiğini ifade eden Vali Hacıbektaşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Her geçen yıl daha da gelişerek, bir kültür şöleni kimliği kazanan kitap fuarı, gençlerimizin, öğrencilerimizin düşünce dünyalarında yeni ufuklar açacaktır. Kitaplar, insanlığın binlerce yıllık medeniyet birikimini bizlere anlatandır. Bu manada kitaplar, düşünce dünyamıza hayat veren pınarlardır. Kadim kentin kültür ve fikir hayatına çok değerli bir katkıdır. Özellikle çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere, toplumumuzun her kesimini birbirinden kıymetli yazarlarla bir araya getiren, ilim okyanusunda esrarlı yolculuklara yelken açmamıza vesile olan kitap fuarımız, fikir dünyamızı zenginleştirmektedir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın ve gençlerimizin kitaba olan sevgisini artıran bu organizasyon, ülkemizin yarınları adına hepimize umut vermektedir. Okuyan bir neslin aydınlık yarınları müjdelediği muhakkaktır. Dolayısıyla Siirt Kitap fuarı, şehrimizde yeni yazarların ve şairlerin ortaya çıkmasına da kapı aralayacak bir organizasyondur. Bu vesile ile tüm kitapseverleri 7 gün boyunca devam edecek bu kültür ve edebiyat şölenine davet ediyoruz. Bu yıl düzenlediğimiz kitap fuarımıza destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, ilimizdeki tüm kitap fuarlarına katılarak değer katan hemşehrilerimiz Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’ya, Prof. Dr. Yasin Aktay’a, kitap fuarına katılan tüm yazarlarımıza, yayınevlerimize, Siirt Park AVM’ ‘ye bu organizasyonda emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. İlim ve bilim İnsanı İbrahim Hakkı Hazretlerinin Tefvîznâme’de yayınlanan şu sözleriyle sözlerime son vermek istiyorum;
Her sözde nasîhat var
Her nesnede zînet var
Her işte ganîmet var
Mevlâ görelim neyler
Neylerse güzel eyler…
Bu duygularımla, huzur ve hoşgörü şehri ilimizde, bir kültür şenliği havasında gerçekleştirilecek olan 7’nci geleneksel Siirt Kitap Fuarı’mızın, çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm vatandaşlarımıza yeni ufuklar açmasını diliyor, hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Yapılan konuşmaların ardından Fuar açılış kurdelesinin kesilmesi ve fuarın gezilmesi ile devam etti.
Vali Hacıbektaşoğlu, eşi Güney Hacıbektaşoğlu Hanımefendi fuara katılan yayınevi stantlarını tek tek ziyaret ederek, yayınevleri yetkilileri ile bir süre sohbet etti. Öğrencilerle hatıra fotoğraf çektirdi.
Vali Hacıbektaşoğlu daha sonra Bayan yayınları standında Tarihçi Yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma ile bir araya geldi.
Yazar Sırma, imzaladığı kitaplarını Vali Hacıbektaşoğlu’na takdim ederek, bir süre sohbet etti.
Gençlerin ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği fuarda, hafta boyunca yazarlar kitapseverlerle buluşarak, söyleşi ve imza etkinliği programları düzenlenecek.
7. Siirt Kitap Fuarı, 7 Kasım Pazartesi gününe kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.