Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SİİRT’TE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN PAYETLEME MERKEZİNİN TEMELİ ATILDI

Bölgemizdeki ve ülkemizdeki küçükbaş

Bölgemizdeki ve ülkemizdeki küçükbaş hayvancılığının gelişmesine önemli katkıları olacak olan ve ilimizi bu alanda bir merkez haline getirecek Küçükbaş Hayvan Payetleme Merkezinin temeli törenle atıldı.

Siirt Üniversitesinin Dicle Kalkınma Ajansının destekleri ile Başur da uygulamaya geçireceği ve kendi alanında ülkemizde  bir ilk olan  merkezde ülkemizin küçükbaş payetleme ihtiyacının % 20 si karşılanacak.

Dünya genelinde bu merkezin  benzeri 5 merkezin bulunduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak yaptığı konuşmada “Ülkemizde büyükbaş hayvanlar ile ilgili işletmeler mevcut ama küçükbaş hayvanlar ile ilgili Türkiye’de böyle bir yapı ne kamuda özel sektörde böyle bir yapı bulunmamakta bu nedenle temel atma törenimizin böyle bir yapıya dahil olduğuna ilişkin bilgiyi sunmak istiyorum.

Bu değerli işletmenin kurulumu için çok uğraş verildi veteriner fakültesinin genç akademisyenleri günlerce aylarca bunun üzerinde çalıştılar ve kafa yordular ve bu manada emeklerinin karşılığını görmek sevindiricidir.” Dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ve Tarım ve Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Salih Çelikte  yaptıkları konuşmada kalkınma ajansları ve tarımsal üretime değindiler.

AK Parti G enel Başkan Danışmanı Prof.Dr.Yasin Aktayda yaptığı konuşmada üniversitelerin gelişimi ve ilimizde yapılacak yatırımlar için harcadıkları çabalara değindi.

Prof.Dr.Aktay”Siirt gibi bir yerde eskiden bir fakülte bile hayal edemiyorduk bugün üniversitemiz 10 yaşını geçmiş durumda ve daha da ötesi bu üniversite şu anlık fakülte itibarıyla uluslar arasılaşma itibari ile çok güçlü bir seviyeye gelmiş  durumda sadece Siirt’te yabancı öğrenci şu anda 3000 öğrenci mevcuttur.

Siirt hayvancılığı ile meşhurdur. Siirt’te ne yapılır hayvancılık yapılır. Sayın rektörümüzü de hepinizin huzurunda tebrik ediyorum. Üniversite kalkınmada bize iyi bir aktör haline geliyor. Üniversite taşrada sadece öğrenci yetiştirmez. Bir bilgiyi üretir ve o şehrin var olan mevcut potansiyelini buluşturur. Şehrin bilgi birikiminin biraz daha teknik biraz daha birikimsel seviyeye ve fonksiyona ulaşması noktasında da çok ciddi bir katkı yaşatıyor. Şehrimizde açılacak olan bu tesis hayırlı uğurlu olsun.”

Kendi girişimleri inşaatına başlanan  ülkemizde bir ilk olacak 102 milyon dolarlık çinko izabe tesisi inşaatının hızlı bir şekilde sürdüğünü belirten Prof. Dr. Aktay bunu kurşun, sülfirik asit ve bakır tesisinin takip edeceğini sözlerine ekledi.

Vali Osman Hacıbektaşoğlu yaptığı konuşmada ilimizin tarımsal potansiyeli üzerinde durdu.

İlimizin kalkınma lokomotifi tarım, hayvancılık ve turizm olduğunu belirten Vali Hacıbektaşoğlu “İlimiz, 300 bin dekar arazisiyle ülkemizde Fıstık üretiminde önemli bir merkezdir. Ayrıca 1 milyon 200 binin üstünde küçükbaş hayvan sayısı ile Türkiye’de ilk beşte, 160 bin arı kovanı, 2 bin ton bal üretimi ile Türkiye’de ilk ondadır.

Öte yandan 400 bin dekar hububat ekim arazisi, 45 bine yaklaşan büyükbaş hayvan sayısı ile ilimiz önemli bir tarım ve hayvancılık kentidir.

2002 yılında 40 bin dekar olan Siirt fıstığı alanımız, bugün itibariyle 320 bin dekarı aşmış durumdadır. 15 bin tonu aşmış Siirt fıstığı verimini destekleyeceğimiz sulama projeleri ve modern yetiştirme teknikleri ile kısa zamanda 50 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz.

Son 3 yılda yapılan projelerle kapama ceviz bahçesi alanlarımız 5 bin dekara ulaşmıştır. Badem, seracılık, Trabzon Hurması, böğürtlen, lavanta ve sumak gibi alternatif ürünlerin üretimine destek vererek, ilimizin tarımsal ürün desenini zenginleştirmeyi hedefliyoruz.

 

Payetleme Merkezi proje ile Siirt’te yüksek verimli saf kültür ırkı hayvanların kazandırılması, yüksek verimli saf kültür ırklarına ait natif ve dondurulmuş sperma ihtiva eden payetler ile ıslah çalışmalarının yoğunlaştırılması, birim hayvandan elde edilen verim miktarının yüzde yüz oranında artırılması sağlanacaktır.” Dedi.

Törende daha sonra dualar eşliğinde kurban kesimi yapıldı ve temel atıldı.

Temel atma törenine  kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, akademisyenler ve tarımla ilgili stk temsilcileri katıldı.

 

 

Seni Gidi Kopyacı :)))