Erdoğan’ın konuşmaından bazı satır başları şöyle:
“Yaklaşık bir buçuk yıl sonra evlatlarımızı çok özledikleri okullarıyla öğretmenlerimizi de öğrencileri ile buluşturmanın sevincini yaşadık.
Geçtiğimiz hafta üniversitelerimizin 2021-2022 akademik yıl açılış töreni düzenledi. Böylece 81 vilayetimizin tamamında okul öncesinden üniversiteye kadar eğitim öğretimin her seviyesinde yüz yüze eğitime başlamış oldu.
Yüz yüze eğitimde 5.haftasını geride bırakan eğitim faaliyetlerimiz hamdolsun ciddi bir sorunla karşılaşmadan başarıyla devam ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi hususunda gereken her türlü tedbiri alıyor.
Aynı şekilde illerde mülki İdare amirlerimiz konuyu yakından takip ediyor. Velilerimizin ve okul-aile birliklerimizin de yüz yüze eğitimin sürdürülebilmesi için samimi gayret gösterdiklerini görüyoruz.
Eğitimin tüm paydaşlarında oluşan bu mutabakat ve işbirliği ruhundan bize büyük bir memnuniyet duyuyoruz.
Sürecin başarısı için tedbirlere uyum başta olmak üzere her konudaki tedbirleri biraz daha artırmamız gerekiyor.
İnancımıza göre tedbir, takdir mani değildir. Salgınla mücadelede bilimin ve tıbbın sunduğu araçlardan faydalanmak hem insan hem de müslüman olarak bizim görevimizdir.
Devletimiz insanı yaşat ki devlet yaşasın prensibine uygun şekilde birçok gelişmiş ülkeden bile önce gereken her imkanı vatandaşlarına sunmuştur.
Aşılamada ki eşikleri hızla aşarak toplumsal bağışıklık ne kadar çabuk sağlayabilirsek önümüzdeki kış aylarında o derece rahat edelim.
Diğer türlü havaların soğuması ile beraber sıkıntılarımızın artmasına engel olamayacak tüm vatandaşlarımızın gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyorum.
Eğitim-öğretimin kesintiye uğramaması için çalışırken aynı zamanda yeni yatırımlarla eğitim alt yapımıza takviye yapıyoruz.
Son bir senede tamamlanan mesleki eğitimde bin okul projesi vesilesiyle bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Mesleki eğitimin güçlendirmek gayesi ile hayata geçirdiğimiz bu proje ile belirlenen okullara bir yılda bir milyar lira yatırım yapıyoruz.
Proje kapsamında 1000 okula 1000 kütüphane kazandırmanın yanı sıra toplam 10 bin akıllı tahta ve 1000 fizik kimya biyoloji laboratuvarı mevcut alan laboratuvarı ve atölyeleri güçlendirdik. Döner sermaye kapsamındaki üretimlerini artırmak için 544 yeni atölye laboratuvar kurduk.
Öğretmen ve öğrencilerimizin yeni ürünler tasarlanması ve bu ürünlerin fikri mülkiyet haklarını alarak ekonomik bir değere dönüştürülmesi amacıyla hayata geçirdiğimiz Ar-Ge merkezlerini son derece fikirlerini somutlaştırma fırsatı bulacak.
Fikirlerini somutlaştırma fırsatı bulacak hem de okullarından başlayarak ekonomimize katkı sunacaktır. Yine bu merkezler vasıtasıyla öğrencilerimizin mesleki becerileri artarken yeni teknolojilerin takip edilmesi de kolaylaşacaktır. Altyapısı gelişen imkanları Ar-Ge merkezleri vizyoner ve yetişen eğitimci kadrosu ile bu okullarımız yeni çekim merkezleri olacaktır.
Son dönemde mesleki ve teknik eğitimi destekleyici politikalarımızı müspet sonuçlarını birçok alanda görüyoruz.
2019-2020 eğitim ve öğretim yılının temasını mesleki ve teknik eğitimde patent faydalı model marka ve tasarım yılı olarak belirlemiştir. Sonuçta yıl içinde 803 patent faydalı model tasarım ve marka başvurusu yapılmış ve bunların 188i tescil edilmiştir. 250 ürün hedeflenmiş şu an itibarıyla 198 patent faydalı model tasarım ve marka tescili alınmıştır.
Bir dönem evlatlarımız arasında öz üvey ayrımı yapan politikaların izleri tamamen silinmiştir.
Ülkemizde artık herhangi bir okul türü ile ilgili ayrımcılık ötekileştirme veya adaletsizlik hangi lisede okursa okusun devletimizin nazarında evlatlarımızın tamamı eşittir. Aynı hak ve imkanlara sahiptir.
2002 eğitim bütçesi sadece 7,5 milyar iken 2021 yılında bu rakam 147 milyara yükseldi.
Türkiyeyi eğitim sağlık adalet ve emniyet temelleri üzerinde yükseltmeyi sürdürüyoruz.
2002 yılından bugüne kadar tam 713 bin 625 öğretmenimizin atamasını gerçekleştirdik.
Önceki ay yüreği kıpır kıpır idealist 20 bin genç öğretmenimizi görevlerine başlatmanın gururunu yaşadık. Ayrıca ilave 15 bin öğretmen atamasının müjdesini kısa süre önce kamuoyumuz da paylaşmıştık.
Aynı şekilde öğretmenlerimizi de kapsayan 3 bin 600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planlıyoruz.
Tabii çok spekülasyonlar yapılıyor ana muhalefetin başındaki zat! İşte bu sözü ben verdim filan falan diyor! Sen neyin sözünü veriyorsun ya! Bu bizim işimiz biz söz vermeyiz biz yaparız.
Son 19 yılda devletimizin imkanları genişledikçe toplumumuzun tüm kesimleri gibi öğretmen bundan payını almıştır.
Eğitim camiamızın yanında olmayı sürdüreceğiz bu süreçte öğretmenlerimizden tek talebimiz öğrencilerimizi büyük ve güçlü Türkiye vizyonuyla özgüven sahibi bireyler olarak yetiştirmeleri.
Onları sadece bugüne değil yarına da en donanımlı şekilde hazırlanmalıdır. Bu gençler sizlerin eseri olacak. Dolayısıyla yarınları 2053 2071 biz bu gençlerimizle inşa edeceğiz.
Bugünkü tören vesilesiyle mesleki eğitimde bazı müjdelerimiz olacak bunları da sizlerle paylaşmak istiyorum.
Mesleki eğitim merkezlerinde kapasitenin daha fazla artırılması ve genç işsizlik oranının düşürülmesi için iki yeni düzenleme yapıyoruz.
Bunlardan birincisi mesleki eğitim merkezlerinde devam eden öğrencilerin 4 yıl boyunca aldıkları ücretlerin işveren üzerindeki yükünü tamamen kaldırmaktır. Bu yükü devlet olarak biz üstleniyoruz.
İkincisi olarak mesleki eğitim merkezlerimizin son sınıfına kalfa olarak devam eden öğrencilerimizin aldıkları ücretleri de iyileştiriyoruz. Artık kalfalar son sene asgari ücretin üçte biri kadar değil yarısı kadar ücret alacaklar.
Her iki hedef ile ilgili olarak mesleki eğitim kanununun da gerekli düzenlemeleri kısa sürede yapacağız. Eğitim merkezleri ile ilgili kalıcı bir iyileşme sağlayacak ve Türkiye’de mesleki eğitimi yeni bir evreye taşıyacağız.
Diğer yandan lise ve üniversite mezunu gençlerimize istedikleri bir alandaki Mesleki Eğitim Merkezi programını kısa sürede tamamlama ve işgücü piyasasına süratle geçme imkanı getiriyoruz.
Milli eğitim bakanlığımız bunun için gereken çalışmaları tamamladı. Böylece gençlerimiz eğitim sürecinde ücret alarak 6-7 ay gibi kısa süreli tamamlama programlarına devam edebilecektir. Bunun uygulaması önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanlığımız ile Turkcell tarafından başlatılacaktır. Program kapsamında üniversite mezunlarına 6 aylık eğitim verilecek ve eğitim sonunda başarılı olanlar Turkcell’de istihdam edilecektir.
Bir kez daha mesleki eğitimde 1000 Okul Projesi ile açılışını yaptığımız 50 Ar-Ge Merkezimizin hayırlı olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.”
Hibya Haber Ajansı