Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye: İşsizlik oranı Ağustos’ta %12,1’e yükseldi

Bu haberin fotoğrafı yok

Türkiye’de Ağustos ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %13 iken 0,9 puan azalarak %12,1 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmış işsizlik oranının 0,1 puan arttığı görülmektedir. Genç nüfusta işsizlik oranı %22,7 olurken; tarım dışı işsizlik ise %14,2 seviyesinde gerçekleşti.

 

Kıyaslanabilir dönemler olan Ağustos 2020 – Ağustos 2021’e baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 2 puanlık artış olduğu görülmektedir. 2020’nin benzer döneminde 30 milyon 867 bin kişi olan işgücü, Ağustos 2021’de 32 milyon 671 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %49,2’den %51,2’ye yükselmiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 2,2 puan artarak %45 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 14 bin kişilik bir azalış söz konusudur. Atıl işgücü oranı %22 seviyesine geriledi.

 

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne ilişkin tamamlayıcı göstergeler, Ağustos 2019 – Ağustos 2021… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

 

İşsizlikte geçen aylarda hizmet (açılma) ve tarımın (sezon etkisi) olumlu sektörel katkısını izlemiştik.  Ağustos ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 26 bin kişi, sanayi sektöründe 217 bin kişi, inşaat sektöründe 83 bin kişi artarken, hizmet sektöründe 341 bin kişi azaldı. İstihdamın genel seyri açısından ise, Haziran’dan sonra hızla artan işgücünün takip eden aylarda daha yavaş bir ivmeye oturduğu görülmektedir. İşsizlik ödeneği başvuruları açısından ise Temmuz ve Ağustos aylarında artış gözlemlenmiştir, söz konusu dönem aynı zamanda pandemi için uygulanan istihdam koruma teşvik programlarının da bitişinin akabine tekabül etmektedir. İşgücüne katılma oranına karşılık, istihdamın yeterince artmıyor olması işsizlik oranında da artış eğiliminin temelini oluşturmaktadır. Dolayısıyla, işsizlik oranında mevcut trendlerde ciddi bir azalma olmasını beklemiyoruz.

 

Geniş tanımlı işsizlik problematik bir yapıda olmayı sürdürüyor, pandemi sonrası iş kayıplarıyla beraber de geniş tanıma dahil olan işsiz grubu 8,5-9 milyon seviyelerindedir. Bu görünüm itibariyle de, dar tanımlı işsizlik oranının oldukça üzerinde geniş tanımlı işsizlik ve genç nüfus işsizliği gözlemliyoruz. İşgücü arzındaki yetersizlik, ücretler açısından da olumsuz etkide bulunuyor. Özellikle asgari ücretli kesimin nüfus içindeki ağırlığı bakımından, enflasyonun aşırı yüksek seyrettiği bir ortam alım gücünün genel seyri açısından da olumlu katkı sunmuyor.

 

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Seni Gidi Kopyacı :)))