Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirt Gündem: Eksikliği Hoş Görmek

İl Koordinasyon Kurulları bir

İl Koordinasyon Kurulları bir ildeki bütün yatırımların görüşüldüğü ve kurumlar arası işbirliği hatta çatışmaların ele alındığı ve karara bağlandığı kurullardır.Yılda dört defa  illerin valilerinin  başkanlığında gerçekleştiriliyorlar. Kaymakamlar, belediye başkanları ve yatırımcı kurum ve kuruluş müdürleri il genel meclis üyeleri ve bazı stk temsilcileri bu toplantılara katılırlar.

Valiler yatırımlar hakkında bilgi verir ve nakdi ile fiziki gerçekleşme durumları rakamlar vererek ifade ederler.Yılın son toplantısının değişmez klasik bir gündem maddesi var.Valiler  yıl sonu olması ve özellikle iş sezonunun da sona ermesi nedeniyle yatırımların gerçekleşme oranının neden düşük olduğunu sorgular ve bir sonraki yıl için sopa gösterircesine uyarılarını yaparlar.

Çünkü son 25 yılın koordinasyon kurullarını takip ettim. Bu güne kadar  yatırımların istenilen düzeyde gerçekleştiğini görmedim.Doğal olarak tamamının bir yıl içerisinde bitirilmesi mümkün değil. Çünkü yol inşaat gibi projelerin bir yılda bitirilmesi mümkün değil.Ancak sorun yüzde oranlarından çok çoğu zaman yıl başında planlanan projelerin yüzde olarak önemli bir bölümünün uygulanmaması veya yarım bırakılması sorunudur.

Nitekim bu yılda aynı senaryo bir farkla gerçekleşti.Önce rakamları vereyim ardından da o farkı aktarayım.2021 yılı için ilimizde 299 projenin uygulanması planlanmıştı. Bunların nakdi gerçekleşme oranı yüzde  60 düzeyinde kaldı. Bu projelerin ancak 72 si tamamlanmış.15 ü halen devam ediyor.37 sine ise daha başlanmamış bile.

Yıl sonunun gelmekte olduğunu ve iş sezonunda sona eriyor olmasını göz önünde bulundurduğumuz da il olarak bu rakamlarla çok iyi durumda olduğumuz söylenemez.Ancak bakış açımızı değiştirerek baktığımızda durum değişiyor. Çünkü geçmiş yıllarda yani pandeminin olmadığı yıllarda bile bu yakın oranlarda kaldığımızı göz önünde bulundurduğumuzda bu oranları bu yıl için normal karşılamak gerekiyor.

Özetle bu rakamlar yüz ağartıcı değil ancak içinde bulunduğumuz şartlarda çok iyidir diyebiliriz. Nitekim  Vali Osman Hacıbektaşoğlu da toplantının  açılış konuşmasında bu yöndeki  görüşlerini aktardı.

 

 

Seni Gidi Kopyacı :)))