Son yıllarda tarımsal üretimin bir çok alanında bir atak içerisinde olan Siirt’in bal üretiminde de benzer bir atağın içerisinde olduğu ve üretimde ülke genelinde 7.sıraya yükseldiği belirtiliyor.
Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan il genelinde başlattıkları atağı sürdüreceklerini ve bunun en bariz örneğinin bala ve özellikle Pervari Balında yaşandığını söyledi. Pervari balının çok eski dönemlerden beri bilinen ve aranılan bir ürün olduğunu belirten Demirhan, buna ilişkin olarak Osmanlı İmparatorluğu belgelerinden birden çok kaydın bulunduğunu ifade etti.
Pervari Balının tarihi belgelerdeki kayıtlarına değinen Demirhan “ Pervari balı başta Osmanlı Sarayı olmak üzere şifası sebebi ile saraylarda tüketilen, analiz sonuçları ile Türkiye nin en kaliteli balı olduğu ispatlanan bir baldır. Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma hocamızın ve Siirt Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim görevlisi yeğeni Erkan Sırma hocamızın Pervari balı tarihi konusunda yaptıkları çalışmalarında ilginç bilgiler bulunmaktadır.Örneğin 1860 yılı Diyarbakır Salnamelerinde “ Siirt tarafından Diyarbekire gelen gönderilen Pervari balı, en makbul baldır.’’ Denilmektedir.
Yine Abdulhamit Hanın en küçük oğlu Abid Efendinin Paristeki sürgün günlerinde, Osmanlı saray mutfağından eksik olmayan Pervari balını sürekli istediğini kayıtlardan biliyoruz. Abid efendi ile sürekli iletişim halinde olan Eski Türk Ocakları Başkanı akademisyen Lütfi Ekiz Abid Efendinin Türkiye’den Pervari balından başka bir şey göndermeseniz de benim için yeterlidir dediğini İhsan Süreyya hocamıza aktarmış, kendi günlüklerinde yazmıştır. “ dedi.
Demirhan, geçmiş yıllarda oldukça azalan üretimi tekrar arttırmak için çalışmalar yaptıklarını ve verdikleri teşvik ve desteklerle büyük ilerlemeler sağlandığını belirtti.
Bu çabaların sonuçlarını almaya başladıklarını belirten Demirhan” 2002 yılında 17 bin civarında olan kovan sayısı olan İlimiz 175 bini aşkın kovan sayısı ve 2400 tonu aşkın bal üretimi Türkiye de 7. Sıradadır. Bugün 1500 aile direk üretim yaparak geçimini baldan sağlamaktadır. Pervari ilçemizde 90 bin civarında kovan bulunmaktadır. 55 bin adeti geçen sayısı ile Türkiye de 1. olduğumuz geleneksel sepet kovanlarının neredeyse tamamı Pervari ilçemizdedir. Pervari ilçemizin 1000 tonun üzerinde bal üretimi bulunmaktadır.” Dedi.
Arıcılığın genç istihdamına katkı sağladığını belirten Demirhan, 37 yaş altı 700 gencin bu alanda çalıştığını sözlerine ekledi.