Son yıllarda oldukça artan bağımlılıkta tedavinin başarı oranının kişinin isteği ve ailesinin desteğine bağlı olduğu belirtiliyor. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr.Ömer Özer bağımlılık tedavisinde kişinin gönüllü olmasının ve aile ile çevrenin destek vermesinin başarı şansını çok arttırdığını söyledi.
Dr. Özer Kanal 56 Tv de katıldığı programda uyuşturucu kullanımının tarihçesine değindi ve günümüzde uyuşturucu madde sayısının arttığını ve kullanımının yaygınlaştığını belirtti. Bağımlılığın toplumların geleceklerini tehlikeye attığını belirten Dr.Özer “ Uyuşturucu madde bağımlılığı günümüzde bireylerin ve toplumların gelecekleri açısından büyük bir tehlike oluşturmaya başladı. Günümüzde uyuşturucu madde sayısı artı ve kullanımı da yaygınlaştı. Maalesef kullanım yaşı çok küçük yaşlara kadar indi. 12 yaşında uyuşturucu bağımlısı hastam oldu. Bağımlılık tedavi edilebilir. Ancak bağımlı olan kişinin gönüllü ve ailesinin duyarlı olması halinde tedavide başarı oranı çok yükseliyor” dedi.
Uyuşturucu madde kullanımının daha çok arkadaş çevresinin de etkisiyle bir defadan bir şey olmaz anlayışıyla başladığını belirten Dr.Özer bu konuda anne baba ve öğretmenlere önemli görevler düştüğünü ifade etti.
Anne baba ve öğretmenlerin çocukta davranış değişikliği, ders başarısında düşme gördüklerini önemsemelerini ve nedenini araştırmalarını isteyen Dr.Özer “ Çocuklarda davranış değişikliği, derslerinde başarı düşüklüğü ve benzeri davranışlar görüldüğünde hemen nedenleri araştırılmalı ve uyuşturucu kullanım olayı varsa hiç geciktirilmeden profesyonel destek alınmalıdır. “ dedi.
Uz. Dr.Özer, Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğinde bağımlılık tedavisini gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.