Siirt , Türkiye’nin güneydoğusunda bir ildir. Toros Dağları’nın güneydoğu eteklerinde Botan Nehri boyunca uzanır .
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Siirt, bugünkü Irak ve Suriye’nin kuzey kısımlarını içeren geniş bir bölge için önemli bir ticaret merkeziydi. Artık çok daha küçük bir alanın hayvancılık ve tarım ürünleri için yerel bir pazar; Başlıca el sanatları faaliyeti, Türkiye’de iyi bilinen keçi kılından battaniye üretimidir. 13. yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edilen Ulu Cami (Ulu Cami) dahil olmak üzere bir dizi ilginç binaya sahiptir . Şehir karayolu ile batıda Diyarbakır, kuzey’de Bitlis ve kuzey Irak ile Cizre üzerinden bağlantılıdır.
Siirt’te Hayvancılık ve tahıl ekimi başlıca faaliyetlerin arasındadır. Bölge, yakınlardaki Garzan, Kurtalan ve Ramandağı’nda faaliyet gösteren geniş sahalarla ülkenin petrol üreten bölgesinin merkezidir. Petrol, Batman’daki rafineriye ve İskenderun limanına 320 mil (515 km) boru ile sevk edilmektedir . Bölgede Türklerin yanı sıra yoğun bir Kürt ve Arap nüfusu var. Siirt, petrol ve bakır madeni rezervleri bakımından oldukça zengindir.
Siirt’e hava yoluyla ulaşım: Siirt Havalimanı, kent merkezine 11 km uzaklıkta. Yalnızca İstanbul-Siirt-İstanbul ve Ankara-Siirt-Ankara hatları seferleri ile ulaşılabiliyor.
Siirt Havalimanı’ndan Siirt kent merkezine ulaşım: Siirt Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için belediye otobüsü, taksi seçenekleri bulunuyor.
Siirt’in Nesi Meşhur?
Siirt’e geldiğinizde deneyebileceğiniz yöresel lezzetler arasında başlıca olarak, Büryan, Perde Pilav, Kitel, Tayfi Üzümü ve Zivzik Narı gibi lezzetler var.
Siirt’te Gezilecek Yerler
- Botan Milli Parkı
- Siirt Ulu Camii
- Delikli Taş (Rasıl Hacar)
- İsmail Fakirullah Türbesi
- Tillo Kale