Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dişlerinizin ve Ağzınızın Bakımı

Sağlıklı dişler ve diş

Sağlıklı dişler ve diş etleri, iyi yemek yemenizi ve iyi yemeklerin tadını çıkarmanızı kolaylaştırır . Çeşitli problemler ağzınızın sağlığını etkileyebilir, ancak iyi bakım dişlerinizi ve diş etlerinizi yaşlandıkça güçlü tutmalıdır.

Diş çürüğü

Dişler, mine adı verilen sert bir dış kaplama ile kaplanmıştır. Her gün dişlerinizde diş plağı adı verilen ince bir bakteri tabakası oluşur. Plaktaki bakteriler, diş minesine zarar verebilecek ve boşluklara neden olabilecek asitler üretir. Dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak çürümeyi önleyebilir, ancak bir boşluk oluştuğunda, daha fazla hasarı önlemek için diş hekimi bunu bir dolgu ile düzeltmelidir.

Dişlerinizi çürümekten korumak için florürlü diş macunu kullanın. Diş çürümesi riskiniz daha yüksekse (örneğin, sahip olduğunuz bir durum veya aldığınız ilaçlar nedeniyle ağzınız kuruyorsa), daha fazla florüre ihtiyacınız olabilir. Diş hekiminiz veya diş hijyenistiniz bir muayenehane ziyareti sırasında size florür tedavisi verebilir veya evde florür jeli veya ağız gargarası kullanmanızı söyleyebilir.

Diş eti hastalığı

Diş eti hastalığı, diş eti hattınız boyunca ve altında plak biriktiğinde başlar. Plak, dişlerinizi yerinde tutan diş eti ve kemiğe zarar veren bir enfeksiyona neden olur. Hafif bir diş eti hastalığı şekli diş etlerinizi kırmızı, hassas ve kanama olasılığını artırabilir. Diş eti iltihabı adı verilen bu sorun, genellikle her gün fırçalama ve diş ipi kullanımı ile çözülebilir.

Periodontitis adı verilen daha şiddetli bir diş eti hastalığı, bir diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi edilmezse, bu enfeksiyon ağrılı diş etlerine, ağrılı çiğneme sorunlarına ve hatta diş kaybına neden olabilir.

Diş eti hastalığını önlemek için:

Florürlü diş macunu ile dişlerinizi günde iki kez fırçalayın.
Düzenli olarak diş ipi kullanın.
Kontrol ve temizlik için diş hekiminizi rutin olarak ziyaret edin. Diş hekiminize sahip olduğunuz herhangi bir tıbbi durum ve aldığınız ilaçlar hakkında bilgi verin.
Dengeli bir diyet yapın .
Sigarayı bırak . Sigara içmek diş eti hastalığı riskinizi artırır.

Dişlerinizi ve Diş Etlerinizi Nasıl Temizlemelisiniz?

  • Dişlerinizi fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın doğru bir yolu var. Her gün:
  • Yumuşak kıllı bir fırça ve florürlü diş macunu ile dişlerinizi her taraftan nazikçe fırçalayın. Diş fırçanızı her 3 ila 4 ayda bir değiştirin.
  • Küçük dairesel hareketler ve kısa ileri geri hareketler kullanın.
  • Diş eti çizginiz boyunca dikkatlice ve nazikçe fırçalayın.
  • Ağzınızı temiz tutmaya yardımcı olması için dilinizi hafifçe fırçalayın veya dil kazıyıcı kullanın.
  • Diş ipi, diş ipi, diş ipi veya benzeri bir ürünle dişlerinizin arasını temizleyin. Bu, diş fırçasının ulaşamadığı plak ve yemek artıklarını temizler.
  • Diş ipi kullandıktan sonra durulayın

Takma Dişler

Bazen, kötü hasar görmüş veya diş eti hastalığı nedeniyle kaybedilen dişlerin yerine takma dişlere (takma dişlere) ihtiyaç duyulur. Bir veya daha fazla eksik dişin doldurulması için kısmi protezler kullanılabilir. Protezler ilk başta garip gelebilir. Başlangıçta diş hekiminiz, protezlerin yerine oturduğundan emin olmak için sizi sık sık görmek isteyebilir. Zamanla diş etleriniz şekil değiştirir ve takma dişlerinizin ayarlanması veya değiştirilmesi gerekebilir. Diş hekiminizin bu ayarlamaları yapmasına izin verdiğinizden emin olun.

Protez takarken dikkatli olun çünkü sıcak yiyecek ve içecekleri hissetmeniz veya yemeğinizde kemikleri fark etmeniz daha zor olabilir. Protezlerle yemek yemeyi öğrenirken, aşağıdaki durumlarda daha kolay olabilir:

  • Yumuşak, yapışkan olmayan yiyeceklerle başlayın.
  • Yiyeceklerinizi küçük parçalara ayırın.
  • Ağzınızın iki tarafını kullanarak yavaşça çiğneyin.

Protezlerinizi temiz tutun ve leke veya ağız kokusuna neden olabilecek yiyeceklerden uzak tutun. Protezlerin altına sıkışıp diş etlerinize zarar verebilecek küçük gevrek yiyeceklerden kaçının. Protezleri her gün bir takma diş bakım ürünüyle fırçalayın ve geceleri su veya takma diş temizleme sıvısına batırın. Şişmiş diş etlerini önlemek için uyurken bunları ağzınızdan çıkardığınızdan emin olun. Siirt Diş Haberleri, Siirt Dişçi, Siirt Nöbetçi Dişçi, Siirt Diş Hastanesi

Seni Gidi Kopyacı :)))