Siirt’te genel olarak bir öngörüsüzlük ve ihmal var dediğimde bazıları belki garipsiyor.
Daha önceki bazı yazılarımda çeşitli örnekler vermiştim. İşte size bir örnek daha.
Eski konumu ile devlet şimdiki konumuyla Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
Siirt yarım asırda yani 50 yılda kaç hastane binasında sağlık hizmeti aldı? Neredeyse saymakla bitmeyecek kadar çok. Gelin şöyle bir hatırlayalım.
Doğan Mahallesindeki tek katlı cas binanın yetersizliği ortaya çıkınca 1960’lı yıllarda Yeni Mahallede ki ilk betonarme bina hizmete girdi.
İki katlı bu binanın yetersizliği 10 yıl geçmeden ortaya çıktı. Yeni arayışlar başladı. Hemen 50 metre yukarısında kapalı ceza ve tutuk evinin karşısında daha büyük 4 katlı bir bina inşa edildi.
Çok değil ya bir on yıl geçti ya da geçmedi bu bina de memlekete yetersiz gelmeye başladı. Yanına ana binadan daha büyük bir bina inşa edildi ve iki binada hizmet verilmeye başlandı.
Bu arada hastanenin iş yükünü hafifletmek amacıyla Doğan Mahallesinde kadın doğum ve çocuk hastanesi inşa edildi. İki ayrı kurum olarak üç binada ikinci basamak sağlık hizmeti verilmeye başlandı.
Yaklaşık 30 yıl kadar bu şekilde hizmet verildi. Sonra tekrar yetersizlik ortaya çıktı.2000 li yılların başında yeniden arayışlar başladı.
Uzun arayışların ardından şimdi ki eğitim ve araştırma hastanesinin inşaatına karar verildi.
Tek yataklı modern bir hastane olacaktı. Ancak daha inşaat devam ederken bir değişiklik yapıldı. Odalar da ki yatak sayısının ikiye çıkarılmasına karar verildi. Laboratuvar ve poliklinik ile diğer hizmet birimlerinde kullanılacak alanlar genişletilmeden yapılan bu değişiklik ilk baştan yanlış oldu ve verilmekte olan hizmet kalitesini düşürdü.
Bu arada Doğan Mahallesinde ki kadın doğum ve çocuk hastanesi hangi akla hizmet bir kararla devlet hastanesi bünyesine katıldı.
Bu kez daha on yıl bile geçmeden binanın yetersizliği bir kez daha gün yüzüne çıktı.Bina gerçekten yetersiz. Bu kadar iş yükünü kaldıramıyor.
Geçen gün gittiğim bir hasta ziyaretinde bu durumu tüm çıplaklığıyla bir kez daha üzülerek gözlemledim.
Daracık odalarda iki hasta iki refakatçi adım atacak yer kalmıyor. Koridorlar tıkış tıkış. İnsanlar bir birine çarpıyor. Personel çırpınıyor. Ancak onların elinden bir şey gelmiyor.
Üstelik eğitim ve araştırma hastanesi olması nedeniyle iş yükü artacak olan ana dal ve yan dal doktor sayısına paralel bir şekilde artacak.
Şimdi bile doktorlara poliklinik odası bulunmazken yeni gelecek doktorlar için ne yapılacak?
Bu kötü görüntünün ortadan kaldırılması ve insanımıza daha iyi daha kaliteli bir sağlık hizmeti verilebilmesi için yapımı planlanan 500 yataklı hastanenin inşaatına hemen başlanmalı ve hiç bir gecikmeye mahal bırakmadan bitirilmelidir.
Umarım bu hastane binasında diğer hastanelerin binalarında düşülen hataya düşülmez. Beş on yıllık ihtiyaç değilde, Siirtin uzun dönemli ihtiyaçları titizlikle hesaplanarak ona göre planlama yapılır.
Hem de çok acil bir şekilde…
Ayhan Mergen
YORUMLAR