Aralık ayına kadar tamamlanması planlanan bu kapsamlı çalışmada, Siirt battaniyesi, Mardin’deki düğün kültürü, Mardin Kapısı, Kahramanmaraş’ta tarhana ve firik kurutması, Mersin’deki Yörüklerin göçü, Erzincan düğünü, Malatya kayısısı, Artvin’in yatık döneri, Sivas’ın etli ekmeği ve köftesi gibi pek çok kültürel unsur yer alacak.
Zengin Bir Kültürel Araştırma
Bu proje kapsamında, Kırklareli, Erzincan Kemaliye, Çanakkale, Niğde, Bursa, Sivas, Bingöl, Erzincan, Düzce, Bilecik, Mersin, Tunceli, Muş, Gaziantep, Siirt, Malatya, Kahramanmaraş, Artvin, Tunceli ve Mardin şehirlerinin düğün, şarkı, türkü ve yemek kültürü gibi zenginlikleri detaylı olarak araştırılacak. Halk kültürü alan araştırmaları, bir bölgenin doğumdan ölüme kadar olan geleneksel uygulamaları, halk mutfağı, el sanatları, halk müziği, halk oyunları, halk edebiyatı gibi pek çok farklı alanda bilgi toplamak için bilimsel yöntem ve teknikler kullanılarak gerçekleştirilecek.
Kültürel Mirasın Dünya ile Buluşması
Araştırmalar sonucunda elde edilen ses, görüntü, fotoğraf ve yazılı belgeler, folklor araştırmacıları tarafından “Halk kültürü kümeleme kılavuzu” na göre tasnif edilecek. Bu bilgiler, halk kültürü bilgi ve belge merkezine kaydedilecek ve demirbaş numarası alarak kayıt altına alınacak. Böylece, Türkiye’nin zengin geleneksel kültürel mirası, kuruluşlar, uzmanlar, araştırmacılar ve akademisyenler tarafından değerlendirilebilecek ve çeşitli platformlarda dünya ile paylaşılabilecek.
Kültürel Mirasın Geniş Yelpazesi
Mardin’deki yerel örf ve adetler, düğün kültürü, Mardin Kapısı; Kahramanmaraş’ta tarhana ve firik kurutması; Mersin’deki Yörüklerin göçü; Erzincan düğünü; Malatya kayısı; Artvin’in yatık döneri; Sivas’ın etli ekmeği ve köftesi; Siirt battaniyesi ve Bursa ile Bilecik’in Osmanlı tarihine dair araştırmalar yapılacak. Böylece, Türkiye’nin kültürel dokusunun tüm çeşitliliği ve zenginliği gözler önüne serilecek.