Şirvan’da Çilek Umudu! Yeni Bir Tarımsal Başarı Hikâyesi Mi?

Ergün Demirhan döneminde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde başlatılan dev

Ergün Demirhan döneminde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde başlatılan dev atılımlar, yeni müdür Mustafa Şencan tarafından da aynı şekilde sürdürülüyor. Bu, sevindirici bir gelişme.

Bu kapsamda Şirvan’da hayata geçirilen bir proje ile deneme amaçlı çilek üretimine başlanmış. Gerçekten çok güzel bir çalışma. Başta İl Müdürümüz Sayın Şencan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Kooperatif yetkililerine ve üyelerine de hayırlı ve bol kazançlar diliyorum.

Ancak burada bir kaygımı da dile getirmek istiyorum: Trabzon hurması ve mısır ekiminin dışında yapılan diğer tarımsal ürün denemeleri her ne kadar başarılı sonuçlar verse de uzun soluklu olmadı.

Şöyle hafızamı yokladığımda, ilk olarak bodur elma ve ardından bodur kiraz üretimi geliyor aklıma. Pervari ve Eruh ilçelerinde yapılan bu denemelerden olumlu sonuçlar alındığı açıklanmasına rağmen çalışmalar devam ettirilmedi.

Yine yaklaşık on yıl önce, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Avrupa Birliği projesi kapsamında Siirt’te iki ayrı noktada çilek üretimi yapılmıştı. Ancak her iki yerde de üretim sürdürülebilir olmadı.

Baykan ilçesinde kapari ve bölgede daha önce yetiştirilmeyen yem bitkileriyle ilgili deneme çalışmaları yapıldı. Ancak bu proje daha hasat aşamasına gelmeden, kaymakamın tayini çıkınca yarıda kaldı.

Pervari’de mantar üretimi yapıldı. Bir yıl boyunca başarılı bir şekilde devam etti; fakat kaymakam değişince bu proje de sona erdi.

Daha yakın bir zamanda, Siirt Üniversitesi’nde patates ve lavanta ekimi gerçekleştirildi. O dönemde her iki üründen de iyi randıman alındığı ifade edilmesine rağmen, üretim bir şekilde sürdürülemedi.

Umarım bu proje da önceki denemelerin akıbetine uğramaz; uzun ömürlü olur ve tıpkı Sason çileği gibi bizim de “Şirvan çileğimiz” olur.

Seni Gidi Kopyacı :)))