Bazı ovaların büyük ova koruma alanı olarak belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. 28 ova, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi.
Karar ile; Siirt’te Kurtalan Ovası, Aksaray’da Babakonağı Ovası, Ankara’da Türkhöyük ve Acıkuyu ovaları, Ardahan’da Çıldır Ovası, Bolu’da Sazakiçi Ovası, Burdur’da Yazı Ovası, Çankırı’da Çerkeş Ovası, Edirne’de Keşan, Tunca ve İpsala ovaları, Erzincan’da Otlukbeli Ovası, Erzurum’da Ünlükaya Ovası, Kayseri’de Bünyan Ovası, Kırıkkale’de Hamzalı ve Ocakbaşı ovaları, Muğla’da Kuzuyaka Ovası, Nevşehir’de Ovaören ve Tepeköy ovaları, Sinop’ta Gökırmak ve Karasu ovaları, Sivas’ta Tekmen ve Kocakurt ovaları, Tokat’ta Artova Ovası, Uşak’ta Ulubey Ovası, Van’da Çolpan ve Hasantimur ovaları, büyük ova koruma alanı olarak belirlendi.
Büyük Ova Nedir?
“Büyük ova” terimi, genellikle verimli tarım alanları olarak bilinen geniş arazilere verilen isimdir. Ülkemizde bu tür ovalar, tarım açısından yüksek potansiyel taşıyan ve tarım faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı bölgeler olarak önemli bir yer tutar. Büyük ova koruma alanı ise, bu verimli toprakların korunmasını sağlamak amacıyla belirlenen özel alanlardır.
Cumhurbaşkanlığı kararıyla belirlenen “Büyük Ova Koruma Alanları”, bu ovaların çeşitli gelişim ve yapılaşma faaliyetlerine karşı korunması amacıyla, bu alanlarda tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için özel önlemler alındığı yerlerdir. Bu koruma alanlarında, sanayi tesisi, konut yapımı gibi tarım dışı faaliyetler sınırlı tutulur, böylece tarıma dayalı üretim alanlarının tahrip olmasının önüne geçilmeye çalışılır. Bu uygulama, hem çevresel sürdürülebilirliği hem de ülke genelinde gıda güvenliğini sağlamayı amaçlar.