Dişleriniz ve diş etleriniz, Alzheimer riskinizden diyabet ve kardiyovasküler hastalığa kadar sağlığınız üzerinde geniş kapsamlı bir etkiye sahiptir.
Ağız sağlığımız, diş ağrısı ve diş etleri ile sınırlı olmaktan çok, beslenmemizden genel sağlığımıza ve belirli bir yılda herhangi bir nedenle ölüm riskimize kadar her şeyi etkiler .
Çünkü ağız hastalıkları her zaman ağızda kalmaz. Ağız sağlığı ile kardiyovasküler hastalık, diyabet ve Alzheimer dahil olmak üzere dünyanın en acil hastalıklarından bazıları arasında yakın bir bağlantı ortaya çıkıyor ve bu da ağzın sağlık ve hastalığın aynası ve genel refahımız için bir nöbetçi rolünün altını çiziyor .
Ne yazık ki, ağız sağlığının belki de en çok dikkat çeken özelliği en sık göz ardı edilen özelliğidir. Çürüklerden sonra en yaygın ikinci ağız hastalığı olan periodontitis veya derin diş eti hastalığı, 30 yaş üstü yetişkinlerin %47’sinden fazlasını etkiler . 65 yaş ve üzerinde, %64’ü orta veya şiddetli periodontitise sahiptir. Küresel olarak, dünyada en sık görülen 11. hastalıktır .
Diş etinin görünen kısmındaki (diş eti iltihabı) yüzeysel iltihaplanmanın ilk aşamasından sonra, bakteriler diş eti çizgisinin altına inerek dişi yerinde tutan yapıları aşındırdıkları diş kökü tarafından ceplere taşınır. Periodontitisin gizli doğası nedeniyle, sahip olan birçok kişi , çok ileri aşamalarına kadar orada olduğunu bilmiyor . Hastalığın genetik bir bileşeni vardır ve ayrıca ağız hijyeninden de etkilenir .