Kafa mı kurcalayan bir konu var. Hem de bu günden değil, bir kaç yıldan beri.
Tam da boşa koyuyorum dolmuyor, doluya koyuyorum almıyor cinsinden bir konu.
Gerçekten içinden çıkamadığım, nasıl yorumlayacağımı bilemediğim bir şey.
Siirt Üniversitesinde ki yabancı öğrenci sayısından söz ediyorum.
Son bir kaç yıldan beri üniversitemizin resmî kayıtlarına göre öğrenim gören yabancı öğrenci sayısı 2500 ila 3000 arasında olduğu ifade ediliyor. Çeşitli fakülte ve yüksek okullarda öğrenim gören 3000 lisans ve yüksek lisans öğrencisi. Onlarca ülkeden, değişik renk , kültür ve ırklardan insanlar.
Siirt ölçekli bir ildeki bir üniversite için hiçte küçümsenmeyecek bir rakam bu. Fakülte ve yüksek okulların il merkezi ve Kurtalan ilçe merkezinde yoğunlaştığını göz önünde bulundurduğumuzda bu rakamın genel nüfus oranı içindeki büyüklüğü daha belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.
Dolayısıyla bunu bir başarı olarak kabul etmek ve emeği geçenleri de canı gönülden kutlamak gerekiyor.
Kafamı kurcalayan konuya gelince; bu öğrencileri Siirtin cadde ve sokaklarında, marketlerinde, kafelerinde veya camilerinde görmek beni mutlu ediyor.
Ancak bu mutluluğu çok fazla yaşayamıyorum. Çünkü toplu yaşam alanları ile cadde ve sokaklarda çok az yabancı uyruklu öğrenci görüyoruz.
Bu durumda iki seçenek ortaya çıkıyor. Ya bu öğrenciler yurttan, okula, okuldan yurda giden ve tüm günlerini burada geçiren çalışkan öğrencilerdir.
Ya da diyorum, acaba bu öğrenciler gelip üniversitemizde kayıt yapıp, aldıkları öğrenci belgesi ile yurdumuzun diğer yörelerinde mi yaşıyorlar?
Yine acaba diyorum bu öğrenciler, Siirt’te kalmıyorlarsa onları buraya bağlamak için başta sosyal aktiviteler olmak üzere çeşitli düzenlenemeler yapılamaz mı?