Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gazeteci Yazar Ayhan Mergen Yazdı, “Nedir Siirt’in İran Çilesi? (1)”

Orhan Veli Kanık ünlü şiirinde Süleyman Efendinin nasırından çektiği kadar dünyada hiç bir şeyden çekmediğini belirtiyor.

Orhan Veli Kanık ünlü

Sanırım bu şiiri Siirt ekonomisi için uyarladığımızda karşımıza İran çıkıyor. Siirt, ekonomik alanda İran’dan çektiği kadar dünyada hiçbir şeyden çekmedi. İran, bizim için can simidi olan iki güçlü ürünümüze rakip çıkıyor.

Nasıl mı? Hemen anlatmaya başlayalım.

Bilindiği üzere Siirt denilince köklü bir tarih ve zengin bir kültürün ardından tarım geliyor. Tarım denilince de akla çok doğal bir şekilde fıstık beliriveriyor.

Tarımsal çalışmalar Siirt için can damarı, tarımında can damarı olan fıstık en büyük darbeyi İran fıstığından yiyor. İran fıstığı fiziki olarak Siirt fıstığına Gaziantep fıstığından daha çok benziyor. Daha küçük ve sert kabuğunun çıtlama oranı çok düşük olan Gaziantep fıstığı rahat bir şekilde fark ediliyor.

Biraz daha iri olması dışında fiziki görünümünde farklılık yok. Bu nedenle işin uzmanı olanların dışındaki kişilerin ikisini ayırt etmeleri pek mümkün değil. Her iki fıstıkta esas farklılık tadında. Aroması ve ağızda bıraktığı lezzet bambaşka. Ayrıca besleyici değeri de çok farklıdır. Ancak bunu da her iki fıstığı daha önce tadanlarla işin uzmanları fark edebilir.

İşte bu durum bazı açıkgözler için müthiş bir fırsat ortaya çıkarıyor. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen açıkgözler genellikle yasa dışı yollardan yurda soktukları bol miktarda İran fıstığını Siirt fıstığı adı altında pazarlayarak hem haksız bir kazanç elde ediyor hem de fıstığımızın marka değerine çok büyük bir zarar veriyorlar.

Bu işi o kadar ileriye götürmüşler ki bazen ülke genelinde yaygın olan mağazalar zincirlerinin şubelerinde veya tanınmış kuruyemiş firmalarının ürünlerinde de bu durumu görebiliyoruz.

İkinci ürünümüz olan balı da ele almaya çalışacağız.

Seni Gidi Kopyacı :)))