Siirt, ürün tescili ile 2004 yılında dönemin Valisi Nuri Okutan’ın girişimleri sayesinde tanıştı. O dönemde benim de katkıda bulunduğum bir çalışmada; büryan, fıstık, perde pilav ve Pervari balı için müracaat edilmişti.
Perde pilav ve balın tescilinde bir sorunla karşılaşılmazken, fıstığa Gaziantep’ten, büryana ise Bitlis’ten itiraz geldi.
Bitlis’in itirazında belirtilen hususlara, benim yazdığım bir yazıyla cevap verilmiş ve büryanımızın coğrafi işaret tescili yapılmıştı.
Ancak Gaziantep çetin cevizdi ve işini baştan sağlam tutmuştu. Siirt fıstığının tescilini, 1950’li yılların sonunda, o zamanki adıyla Türk Standartları Enstitüsü’nde yaptırmıştı.
Konu o yıllardan itibaren Gaziantep ve Siirt tarafından mahkemeye taşındı. Ancak Gaziantep’in güçlü lobisi bir türlü aşılamadı ve halen de aşılabilmiş değil.
Bu durum, Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan’ın göreve gelmesiyle değişmeye başladı.
Demirhan, diğer birçok konuda olduğu gibi, bu konuyu da kendisine dert edindi ve il müdürlüğünde teknik elemanlardan oluşan bir proje birimi kurdu.
Dört yıl önce, Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Siirt Fıstığı’nın Coğrafi İşaret tescili kapsamında itiraz dosyası hazırlandı ve Türk Patent ve Marka Kurumu’na gönderildi.
Türk Patent ve Marka Kurumu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili genel müdürlükleri ve diğer kuruluşlar defalarca ziyaret edilerek teknik bilgilendirmeler yapıldı.
Dönemin valileri ve milletvekilleri, müracaat dosyasına ciddi destek verdi. Haklı davamızda, şimdiki Valimiz Dr. Kemal Kızılkaya, Siirt Milletvekili Mervan Gül, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu, güçlü bir birliktelik sergileyerek Siirt Fıstığı’nın tekrar tescili için anlamlı destek verdiler.
Siirt Fıstığı Coğrafi İşaret itiraz dosyasının değerlendirilmesinde sona gelindiği bilgisi alındı. Siirt Fıstığı’nın coğrafi işaret almasını ve hakkın teslim edilmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.
Siirt Fıstığı için büyük bir çaba sarf edilirken, Siirt Valiliği’nin destekleri ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü proje biriminin çalışmalarıyla birbirinden kaliteli ürünlerimizin tescil haberleri de arka arkaya gelmeye başladı.
Şal-şepik kumaşı, Tillo heriresi (pestil), kuru ekmek (iğbeys keek) ve içli köfte (kitel) Coğrafi İşaret alarak tescillendi.
Daha birçok ürün sırada bekliyor. Edindiğimiz bilgilere göre, bu müdürlük tarafından, varak keek tatlısı, kıtel fum, bıttım sabunu, pırtıke çorbası, gebole tatlısı ve Zivzik narı gibi ürünler için Coğrafi İşaret başvurusu yapılmış durumda.
Bu ürünler, Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından değerlendiriliyor. Siirt’in, 50’nin üzerinde ürünü için daha tescil hazırlığı yapılıyor.
Çok yönlü ve yoğun çalışmalarıyla takdir toplayan Demirhan ve ekibine sonsuz teşekkürler.
Sıra, bu birbirinden değerli ürünlerin artık Avrupa Birliği nezdinde tesciline geldi!