Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GAZETECİ YAZAR AYHAN MERGEN YAZDI, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE SİİRT VAKFI

Bu gün kalkınmalarını sağladıkları

Bu gün kalkınmalarını sağladıkları için gıpta ile baktığımız bir çok ülke bulunmaktadır.

Bunları ele alıp tek tek incelediğimizde neredeyse hepsinde ortak bir nokta görürüz. Bu ülkelerde devletler savunma eğitim ve ulaşım gibi temel hizmetlerin dışındaki hizmetleri özel sektöre veya gönüllülük esasına dayalı olarak çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarına bırakılmış.

Özellikle hassas ve toplumun büyük bir bölümünün yararlanması gereken alanlardan devletin çekilmesinden dolayı ortaya çıkan boşluğu  kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları dolduruyor.

Ülkemizde de son yıllarda bu konuda önemli adımlar atıldı. Sivil toplum kuruluşlarının önü açıldı, faaliyet alanları genişletildi.Ancak buna rağmen bu alanda henüz arzu edilen düzeyde değiliz ve daha çok yol almamız gerektiği açık ama acı bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Olaya Siirt özelinde baktığımızda çok alanda olduğu gibi bu alanda da ülke genelinin gerisindeyiz.İster il içinde ve isterse il dışında olsun gerçek anlamda faaliyet gösteren çok az sivil toplum örgütümüz bulunmaktadır.Nicelik ve nitelik açısından çok gerilerdeyiz.

Ülke genelinde Siirt ve Siirtlilerle ilgili olarak kurulan 100 civarındaki sivil toplum kuruluşlarından gerçek anlamda görev yapan kuruluşlarından biriside  Siirt Eğitim  Kültür ve Yardımlaşma Vakfıdır.

Yaklaşık 30 yıllık bir geçmişi olan bu vakfımız, son yıllarda sessiz, mütevazi ama emin adımlarla çok güzel işlere imza atıyor.

Ülkemizde sivil toplum örgütlenmesi ve kulis  faaliyetlerinde hepimizin Karadeniz Bölgesi insanını örnek alması gerektiğini belirterek, kısaca Siirt Vakfı olarak bildiğimiz bu vakfın çalışmalarını anlatmaya devam edelim.

Siirt Vakfı her sivil toplum kuruluşunun sahip olmak istediği ve gıpta ile baktığı bir genel merkez binasına sahip. İstanbul’un  Fatih ilçesinin Siirtlilerin nüfusunun yüzde 45 ine yakınını oluşturduğu Zeyrek Mahallesinde bulunan bu genel merkezde,  taziye yeri,  dershaneler, mutfak mescit dahil her türlü hizmete cevap verebilecek bölümler bulunuyor. Bunun dışında yine İstanbul Beyazıt’ta yabancı dil eğitimine ilişkin kursların verildiği bir binası da mevcut.

Bunların  dışında ülke geneline yayılmış 20 ye yakın şubenin hizmet binaları bulunuyor.Ayrıca Afrika kıtasının en geri kalmış ülkelerinden birisi olan Uganda da temsilcilik hizmet binası var.

Yurt içinde dini ve yabancı diller başta olmak üzere çeşitli alanlarda eğitim faaliyetlerini sürdüren bu vakfımız giyim yardımından gıdaya, sünnet şölenlerinden  ev eşyasına kadar çok yönlü yardım faaliyetlerine imza atıyor.

Vakfımız son yıllarda çalışmalarını yurt dışında zor durumdaki ülkelere ve özellikle Afrika ülkelerine yönelik olarak faaliyetler gösteriyor. Uganda da eğitimde yapılan 500 öğrenci kapasiteli bir yetimhanenin yanı sıra sünnet şölenleri ve kuyu açma çalışmalarını gerçekleştiriyor. Uganda başta olmak üzere 200 ün üstünde kuyu  açılmış  durumda.

Vakıf bu yardım ve eğitim faaliyetlerinin kültürel ve tanıtım çalışmalarına yer veriyor. Aylık olarak Siirt Kültürüne ve tarihine ilişkin toplantılar düzenliyor. Bu güne kadar İstanbul ve Ankara da  çok sayıda tanıtım günlerini gerçekleştirdi. Başka kurumlar tarafından düzenlenen tanıtım etkinliklerine katkı yaptı.

Vakfın düzenlediği etkinliklerin arasında en önemli kapsamlı ve kamuoyunda ses getireni 2018 yılında  İstanbul Yenikapıda düzenlenen Siirt Tanıtım Günleri oldu.Dört gün süren ve her gün on binlerce kişinin ziyaret ettiği bu tanıtım günlerinde Siirt her yönüyle tanıtıldı.

Vakıf şimdi eylül ayı sonlarında bu etkinliği bir kez daha düzenleyecek. Hepimizin bu etkinliğe şimdiden katkıda bulunması ve daha görkemli geçebilmesini sağlamak için çaba harcamak gerekiyor.Şimdiden başarılar diliyorum.

Seni Gidi Kopyacı :)))