Ayı yeniden keşfetmeye gerek yok. .Aklın yolu da bir. ..
Bu gün kalkınmalarını sağlamış, nano teknolojiye ulaşmış, bir anlamda dünyaya hakim olan ülkelerin takip ettiği yol bellidir.
Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişte bir ara basamak olarak nitelendirebileceğimiz tarıma dayalı sanayini bir araç olarak kullanmışlardır.
Belirli sürelerle tarıma dayalı sanayiini geliştirdikten sonra sanayinin diğer kollarında girişimlere başlamışlar.
Bu tarihi tespit bir yana iklim ve toprak yapısı Siirt gibi, çok değişik bitki türlerinin yetişmesine uygun olan bir ilde tarımsal sanayi ile başlamak zorunluluktur.
Gerçekten de Siirt, tarımsal ürün çeşitliliğine sahiptir. Örneğin Karadeniz bölgesinde çay ve fındık, Konya ovasında tahıl, Akdeniz bölgesinde ise sebze ve meyve üretimi yapılabiliyorken Siirt’te hem sebze meyve hem de tahıl üretimi yapılabiliyor.
Garzan ovasında tahıl tarımı yapılırken, Pervari ve Şirvan ilçeleri ise sebze ve tarımına uygun verimli topraklar mevcuttur.
O halde bu zengin potansiyelin ihtiyaçlarına cevap verecek bir sanayileşmeye adım atmak gerekir.
Bu gün çiftçimiz tarımsal çalışmalarda kullandığı alet ve araçları il dışından temin etmek zorunda kalıyor.
En ufak bir parçanın da temininde de büyük zorluklar çekiyor ve bazen günler il dışından gelecek parçayı bekliyor. Tabii bu arada araç gereci olmadığı için de boş boş oturuyor.
Biçerdöver ve traktör fabrikaları kuramayız. Daha az teknoloji gerektiren daha az komplike olmayan alet ve araçları üretmek mümkün.
Bunun için de takip edilmesi gereken yol belli. Öncelikle tarıma dayalı organize sanayi bölgeleri kurmaktır.
Bu yollada sanayileşme hamlesinin temeli atılmış olur.
Gazeteci Yazar Ayhan Mergen Yazdı, “Tarım Organize Sanayi Bölgesi”
Ayı yeniden keşfetmeye gerek yok.. Aklın yolu da bir…