Siirt’in geçmişine baktığımızda toplumsal olarak yüzleşmemiz gereken bir konu kadınlara yönelik şiddettir.
Halen çok az da olsa örneklerine rastladığımız bu şiddetin özellikle Siirt gibi dini duyguların güçlü olduğu bir ilde görülmesi tam bir tezat oluşturmaktadır.
Diğer dini hükümlerin yanı sıra yalnızca Peygamberimizin veda hutbesinde verdiği mesaj açık ve net. Eşlerimiz ve çocuklarımız bize emanet olarak bırakılmış. Peki bir insan kendisine emanet edilen değerli bir varlığa zarar verebilir mi?
Normal de veremez, belleklerimiz geçmiş yıllarda duyduğumuz kadın ve çocuklara atılan dayakların sesleri ile dolu.
Ancak şükürler olsun bu konuda epey mesafe aldık. Daha önce yaygın olarak görülen bu durum tamamen yok olmasa da istisna durumuna düştü.
Bu arada devlet bu konunun üzerinde ciddi bir şekilde durdu. Kadın sığınma evleri ve Kades uygulamaları başta olmak üzere çok değişik önlemler alındı ve alınmaya da devam ediyor.nBu çalışmalar Siirt’te de gerçekleştiriyor. Emniyet Müdürlüğü ve jandarma personeli şiddeti önlemeye yönelik çalışmalarla şiddet mağduru kadınları şiddetten koruyup suçlular hakkında gerekli yasal işlemleri yaparken, Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü büyük bir gizlilik içerisinde şiddet mağduru kadınlara kucak açıyor ve onları kadın sığınma evinde ağırlıyor. Yürütülen bu çalışmalar hakkında bilgi vermek ve bu konuda daha çok farkındalık oluşturmak amacıyla 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü nedeniyle ilgili üç kurum Siirt Park AVM’de stantlar açtı. Bunun yanı sıra Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün desteği ile kadın sığınma evinde kalan bayanlar için açılan kurslarda çizilen resimler de sergilendi. Konu ile ilgili broşürler dağıtıldı.
Bu vesileyle bir kez daha kadına şiddete hayır derken, il Emniyet Müdürlüğü İl Jandarma Komutanlığı ile bu işin mihengini oluşturan çalışanları yürüten Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğünü kutluyorum.
YORUMLAR