Bugün Ne Bekliyoruz?
Asya piyasaları yeni haftaya pozitif bir başlangıç yaparken, Hong Kong’un kazançlara öncülük ettiğini görmekteyiz. Hang Seng Endeksi haftanın ilk işlem gününde %2’nin üzerinde, Japonya hisse endeksleri %1,5 civarında primli seyretmekte. Çin anakara hisselerinde de pozitif bir seyir hâkim. Haftaya başlarken doların küresel piyasalardaki güçlü seyrinin devam ettiğini görmekteyiz. Dolar Endeksi (DXY) 94 puanın üzerindeki seyrini korurken, Cuma günü 8,9755 ile rekor tazeleyen USDTRY kuru bu seviyelere yakın seyretmektedir. Tüm dünyada parasal desteklerin azalma eğilimi tahvil piyasasını baskılamaya devam etmekte; ABD 10 yıllıklarının faizi bugün Haziran ayından beri ilk kez %1,60 seviyesini aştı. Emtia tarafında enerji fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Brent petrolün varili haftaya 83 USD’nin üzerinde başladı; 2014 sonundan beri görülen en yüksek seviyelerde seyreden WTI vadelileri 80 USD’nin üzerinde. ABD hisse endekslerinin Cuma günü düşüşle kapatmalarının ardından vadeliler yatay bir açılışı işaret etmektedir. Bugün küresel piyasalarda yoğun bir veri akışı bulunmuyor. Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıklayacak. Temmuz’da 683mn USD açık veren cari işlemler dengesinin, Foreks anketine göre Ağustos’ta 235mn USD açık vermesi beklenmektedir.
Piyasalarda Cuma Günü Ne Oldu?
Küresel piyasalarda Cuma günü Avrupa endeksleri genelinde kaydedilen aşağı yönlü hareketler ile negatif görünüm sergilendi. FTSE100 endeksi ise %0,25 oranında artış kaydederek bölgeden pozitif ayrıştı. EUR/USD paritesi %0,23’lük artış ile 1,158 seviyesinin hemen altında haftayı kapattı. Almanya’da dış ticaret fazlası, Temmuz’daki 17,9mlr Euro seviyesinden 10,7mlr Euro’ya geriledi. Veriye ilişkin medyan tahmini 15mlr Euro düzeyindeydi. ABD endekslerinde ise Nasdaq Bileşik endeksinin %0,50’yi aşan düşüşü öncülüğünde negatif görünüm ortaya kondu. ABD 10 yıllık tahvil getirisi, 3,6 baz puanlık artış sonucunda %1,61 seviyesini aştı. Dolar endeksi (DXY), sınırlı düşüş yaşasa da 94’ün üzerindeki seyrini sürdürdü. Emtia tarafında ise Brent petrol sınırlı artış ile varil başına 82 USD’nin üzerinde seyrederken ons altın da sınırlı olarak arttı ve 1.758 USD seviyesinde işlem gördü. Haftanın önemli verisi olarak takip edilen ABD’deki Tarım Dışı İstihdam, Eylül ayında 194 bin artarak 9 ayın en düşük artışını gerçekleştirdi. Aynı dönemde ülkede işsizlik oranı %4,8 olarak gerçekleşirken ortalama saatlik kazançlarda ise yıllık bazda bakıldığında %4,6 ile beklentiye paralel bir artış kaydedildi.
BİST100 endeksi haftanın son işlem gününde, %0,08 oranında sınırlı bir artış kaydederek küresel borsalardan pozitif ayrıştı. USD/TRY ve EUR/TRY kurları %1,0’den fazla arttı ve endeksi baskılayan unsurlardan biri oldu. Gram altın da kurdan bulduğu destek ile %1,0’in üzerinde değerlenerek 506 TL seviyelerinde işlem gördü. İmalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Eylülde 54,7 oldu ve ihracat pazarlarındaki talep koşullarında belirgin iyileşmenin devam ettiğini gösterdi. Buna karşın, endeks Ağustos’taki 55,9 seviyesine göre düşüş kaydederek iyileşmenin son 3 aydır yavaşladığına işaret etti.
Kaynak Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı