İŞKUR Siirt İl Müdürlüğü istihdam sorunun çözümü ve istihdam artışı sağlamayı hedefleyen çalışmalarına devam ediyor. Bu amaçla kurum elemanları özel sektör firmalarını ziyaret ederek iş gücü taleplerini belirlediler.
İnşaat, toptan ve perakende ticaret ile idari ve destek hizmet faaliyetleri sektörlerinde yer alan iş yerleri ziyaret edildi ve yetkilileri ile görüşüldü. Bu ziyaretler kapmasında İl genelinde 157 işyerini ziyaret ederek talep ve sorunları dinleyen kurum elemanları en fazla elemana ihtiyaç duyulan iş kollarını da belirlediler.
İŞKUR İl Müdürü Ömer Aslan yaptıkları çalışma ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle dedi “Bu inceleme temaslar sonucunda on ve daha fazla işçi çalıştıran iş yerlerinin %10,1’de 42 kişilik açık iş olduğu tespit edildi. Siirt genelinde açık iş oranı %0,6 olarak hesaplandı ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör %4,1 ile Eğitim sektörü olmuştur. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Garson (Servis Elemanı), Pazarlamacı ve Kuryedir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri İletişim ve İfade yeteneği, takım çalışması yenilikçi düşünce yeteneği’ dir. İşverenler açık bulunan işleri en çok İŞKUR ve Akraba-Eş Dost aracılığı ile doldurmaktadırlar.
20 ve daha fazla kişiye istihdam sağlayan işyerlerinin %22,5’unda 106 kişinin temininde güçlük çekildiğini belirledik. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler düz dikiş makineci, Makineci (Dikiş), Pazarlamacı, Fizik Öğretmeni-Ortaöğretim, Kalite Kontrol Sorumlusu, Zihinsel Engelliler Öğretmeni-Özel Eğitim, Ebe, Aşçı, Kimya Öğretmeni-Ortaöğretim ve Garson (Servis Elemanı) meslekleridir.Bu işyerlerinde 588 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2020 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 8,5 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler İdari ve destek hizmet faaliyetleri, İnşaat ile İmalat ‘tır. Müşteri Hizmetleri Görevlisi/Asistanı, İnşaat Ustası, Sıvacı ve Düz Dikiş Makineci mesleklerinde istihdam artışı beklenirken Servis Şoförü (Okul), İnşaat işçisi, Şoför-Yük Taşıma ve Camcı mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir.” Dedi.
Aslan çalışmalarına ilişkin olarak hazırladıkları raporun tamamlanmak üzere olduğunu ve yakın bir zamanda yayınlanacağını sözlerine ekledi.