Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İstanbul Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hemşerimiz Teymurtaş Sitemiz İçin Kaleme Aldı, “Kahramanmaraş Depremi”

İçişleri Bakanlığı Afet ve

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre 6 Şubat 2023 saat 04.17’de Kahramanmaraş – Pazarcık’ta, Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde 7.7 büyüklüğünde, hemen arından Elbistan Merkezli saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler oldukça geniş bir alanda etkili olmuştur.

İlk belirlemelere göre Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adana, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Urfa, Diyarbakır’da çok sayıda yapının yıkılması sonucunda ağır can ve mal kaybının olduğu görülmektedir.

Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde yer alan, uzun dönemdir bilim insanları, ilgili kamu kurumları ve Jeoloji Mühendisleri Odası olarak bizler tarafından “sismik boşluk” olduğu belirtilen ve deprem üretmesi beklenen, Erkenek- Pazarcık Fay Segmentinin kırılması sonucunda meydana gelen depremler, Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde yer alan kentler başta olmak üzere geniş bir coğrafyada hissedilmiştir.

Yaşanan deprem sonucunda, birçok yerleşim biriminde çok sayıda binanın yıkıldığı ve ağır hasar aldığı, çok sayıda vatandaşımızın enkaz altında kaldığı bilinmektedir.

İlk depremin ardından, Türkiye’nin birçok kentinde hissedilen ikinci depremin ise çok sayıdaki şehirde ilk depremde hasar gören bazı binaları yıkdığı görülmüş, kayıpların hızla artmasına sebep olmuştur

Kahramanmaraş ili ve ilçeleri;

– 1996 yılında T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritasında I. – III. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır.

– 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” tanımı ile 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri (PGA) gösterilmiştir. Türkiye Deprem Tehlike Haritasında Kahramanmaraş ili PGA 475(yıl) maksimum ivme değeri 0.2-0.6g arasında değişmektedir. Bu ise bölgenin deprem tehlikesinin göreceli olarak ilin özellikle güney-güneydoğusunda (DAFZ boyunca) çok yüksek olduğunu göstermektedir.

İl sınırlarının güneydoğusu genel olarak Doğu Anadolu Fay Zonu’nun etkisi içerisindedir.

Türkiye Diri Fay Haritasında da görüleceği gibi Doğu Anadolu Fay Zonu ilin güneydoğusundan geçmektedir

Ayrıca Güneydoğu Anadolu Fay Zonu ve güneyde Ecemiş ve Karataş-Yumurtalık Fayları bölgedeki önemli tektonik yapılardır.

İl sınırlarını D-B yönlü ikiye bölen Çardak Fayı, Pazarcık,Türkoğlu, Gölbaşı, Çelikhan-Sürgü Fayları bölgedeki yine aktif faylardır.

Ülkemizde çoğu büyükşehir niteliğinde olan 24 kenti, 110 ilçesi, 500’ü aşkın mahalle veya köy yerleşim birimlerinin 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay zonları üzerinde yer aldığı bilinmektedir.

Bu fayların sakınım bandı üzerinde 100.000’e yakın bina bulunduğu ve bir milyona yakın insanımızın da bu binalarda yaşadığı düşünüldüğünde, ülkemiz ve ülke insanımızın karşı karşıya kaldığı risklerin ne derece büyük olduğu, yaşadığımız bu depremle gözler önüne serilmekte ve daha bir önem kazanmaktadır.

Jeoloji Mühendisleri Odası olarak 2020 yılında 50 ye yakın konusunda uzman üyesi olan Prof. Dr. Okan Tüysüz Başkanlığında Deprem Danışma Kurulu kurduk. Bu kurul 2021 yılında Fay üzerinde yaşayan kentlerimize ait raporlar düzenledi. Bu raporlar, Hatay, Kahramanmaraş ve Elbistan için de düzenlendi. Düzenlenen raparlor Cumnurbaşkanına, ilgili tüm bakanlara, bütün siyasi parti başkanlarına, bölge milletvekillerine, illerin Vali ve belediye başkanlarına gönderildi.

Ayrıca Deprem Danışma Kurulu üyelerimiz 2020 Elazığ Sivrice depreminden sonra defalarca Kahramanmaraş bölgesine dikkat çekmeye çalıştılar. Halkı korkutma gibi bir suçlamayla bile karşı karşıya kaldılar.

Bizler Yerbilimciler olarak;

Deprem Dirençli ŞEHİRLER istiyoruz.

Fay Yasasının bir an evvel yürürlüğe konmasını talep ediyoruz. Mutlaka Afet Bakanlığı kurulmalıdır.

Yara saran değil, yaraları olmayan ülke olmak istiyoruz.

Seni Gidi Kopyacı :)))