Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KÖYÜMDE YAŞAMAK İÇİN BİR”SÜRÜ” NEDENİM VAR PROJESİ START ALDI, VALİ HACIBEKTAŞOĞLU; “KOYUN SAYISINI HER YIL 100 BİN ARTIRACAĞIZ”

Tarım ve Orman İl

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün Ziraat Bankasının desteği ile uygulamaya koyacağı “Köyümde Yaşamak İçin Bir “Sürü”  Nedenim Var” projesi start aldı. İlimizdeki hayvan sayısını arttırmayı amaçlayan proje ile yetiştiricilere bir bölümü faizsiz olmak üzere ucuz kredi ve diğer bazı destekler sağlanacak.

Projenin protokolü Valilik konferans salonunda vali Osman Hacıbektaşoğlu ile Ziraat Bankası Bölge Müdürü Ercan Durmuş tarafından imzalandı.

Protokolün imzalanmasından önce konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan ilimizin tarımsal potansiyeli hakkında bilgi verdi. Projenin büyük yararlarının olacağını belirten Demirhan ilimizde 800 bini koyun 470 bini keçi olmak üzere 1270 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi. Demirhan ilk yıl içinde projeden en bin kişinin yararlandırılmasının hedeflendiğini belirtti.

 Ziraat Bankası Bölge Müdürü Ercan Durmuşta projenin önemine değinerek şöyle dedi “ Bu gün Siirt Valiliği ile imzalayacağımız protokol ile bu projenin uygulanacağı il sayısı 25 çıkacaktır. Ülkemizde yu anda sürülerdeki hayvan sayısı 37 milyondur. Hükümetin hedefi bunu 80 milyona çıkarmaktır.”  Dedi.

Projenin uygulaması hakkında bilgi veren Bölge Müdürü Durmuş Anadolunun yetiştiriciliğine uygun olması nedeniyle koyunun seçildiğini belirtti.

Vali Osman Hacıbektaşoğlu konuşmasında Ülkemiz ve ilimiz ekonomisine, istihdamına, göçü engellemesine ve tersine göçe sağladığı katkılar sebebi ile tarım ve hayvancılığa çok önem verdiklerini söyledi. Hacıbektaşoğlu “ Yüzlerce aile özellikle Siirt Fıstığı tarımı, arıcılık ve küçükbaş hayvancılık yapmak üzere geri dönmüştür. Ülkemiz ve ilimiz ekonomisine, istihdamına, göçü engellemesine ve tersine göçe sağladığı katkılar sebebi ile tarım ve hayvancılığa çok önem veriyoruz.      Arkadaşların bana verdiği bilgiye göre yüzlerce aile özellikle Siirt Fıstığı tarımı, arıcılık ve küçükbaş hayvancılık yapmak üzere geri dönmüştür.

Siirt önemli bir tarım ve hayvancılık şehridir

 

  • Siirt, 320 bin dekar arazisiyle Siirt Fıstığı üretiminde Türkiye’de 3.
  • 1 milyon 250 bin civarında küçükbaş hayvan sayısı ile Türkiye’de ilk beşte,
  • 2000 ton civarında bal üretimi ve kovan sayısı ile Türkiye’de ilk ondadır.

Tarım ve hayvancılık ilimizde alternatifi olmayan önemli bir sektördür.  Sadece Siirt fıstığının ilimiz ekonomisine yıllık katkısı 1 milyar TL yi geçmiştir.

İlimizde, 25 binin üstünde aile, 150 bin üstünde nüfus direk ve dolaylı olarak geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır.

  • 2019 ve 2020 yıllarında bitkisel ve hayvancılık alanında Siirt çiftçisine 125 milyon TL destekleme ödenmiştir.
  • 2019 ve 2020 yıllarında Bakanlığımız ve Valiliğimiz destekleriyle Siirt fıstığı ve ve ceviz projelerine 2,7 milyon TL proje uygulanmıştır.
  • 2019 ve 2020 yıllarında GAP idaresi başkanlığımız destekleri ile tarım ve hayvancılık konularında il ve ilçelerimizde 21 proje için 7 milyon 220 bin TL, DİKA’dan 2 proje için 5 milyon TL olmak üzere, 12 milyon 220 bin TL değerinde 23 proje uygulanmış ve uygulanmaktadır.”

Vali Hacıbektaşoğlu proje ile ilimizdeki koyun sayısını her yıl 100 bin adet arttırmayı hedeflediklerini belirtti.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı.

Törene protokol üyeleri bazı  siyasi partilerin il temsilcileri ile tarım ve hayvancılık alanlarında faaliyet gösteren  sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Projenin amacı:

Siirt ve ilçelerimizde;

  • Koyun varlığının artırılması,
  • Bu alanda faaliyet gösteren üretici sürülerinin ve ölçeklerinin büyütülmesi,
  • Atıl işletme kapasitelerinin üretime kazandırılması,
  • Proje ile istihdam ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak,
  • Kırmızı et açığının kapatılmasına destek olunması amaçlanmaktadır.

Proje Hedefi:

Önümüzdeki 1 yıl İçerisinde;

  • Projeden 1000 kişi yararlandırmak
  • Proje yararlanıcılarının gelirlerini en az 2 kat arttırmak
  • Uygulayacağımız bu ve diğer projelerle ilimiz koyun sayısını 1 yıl içinde 100 bin adet, 5 yıl içinde 500 bin adet arttırmak
  • Şu anda hayvancılık yapan ama kapasite olarak ideal ölçüyü yakalayamamış olan koyunculuk işletmelerine bu desteği sağlayarak onların ciddi bir lokomotif işlevi görerek hayvancılığı biraz daha canlandırmalarını ve üretimi arttırmalarını hedeflenmektedir.

 

Proje Uygulanması:

Bu Proje ile üreticilerimiz, 100 bin TL si % 0 faizli, 50 bin TL’si düşük faizli olmak üzere 7 yıl vadeli 150 bin TL tutarında koyun alımı yapabileceklerdir.

 

Kimler faydalanabilir :

Üreticinin  sistemde kayıtlı olması,  küçükbaş hayvancılık yapıyor veya yapmış olmak , Valilik proje değerlendirme komisyonu tarafından onaylanmış, Ziraat bankası tarafından kredibilitesi  uygun bulunan kişiler.

Seni Gidi Kopyacı :)))