Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mehmet Halil Akdoğan Yazdı, “Omurga Sağlığı Üzerine Bel Fıtığının Gizemi ve Tedavi Yolları”

BEL FITIĞI Omurgamızın bel

BEL FITIĞI

Omurgamızın bel bölgesinde 5 tane omur, hemen altında sakrum kemiği yer alır.Bel omurları hareket ve ağırlık taşıma özelliğinin yanında boyun ve sırt bölgesinde olduğu gibi omirilik sinir köklerine koruma görevi de yapar.  Omurlar arasında yastık görevi gören kollajen yapıda diskler vardır. Bu diskler hem hareketi sağlar hem de aşınmayı önlemektedir. Bel fıtığı, diskin dış kısmının zayıflaması veya yırtılmasıyla iç kısmın dışarıya doğru kayıp omirilik veya omirilikten çıkan sinir dallarına baskı yapmasıdır. Sinire olan bu baskının düzeyine göre ağrı, uyuşukluk, güçsüzlük olabilir.

BEL FITIĞI  NEDENLERİ

Ağır yük kaldırma,eğilme-doğrulma,aşırı kilo,stres, gebelik,uzun süre ayakta kalma,uzun süre oturma,iki bacağın uzunlukların farklı olması gibi birçok neden sayılabilir.

BEL FITIĞI BELİRTİLERİ

Şiddetli bel ağrısı,belden bacağa doğru yayılan ağrı,ayakta durma ve oturma zorluğu,bacaklarda uyuşma,karıncalanma, öksürme-hapşırma sırasında artan ağrı,bacakta veya ayakta güçsüzlük,mesane ve bağırsak problemleri,uzun mesafe yürüyememe gibi durumlar sayılabilir.

BEL FITIĞI TEDAVİSİ

Tedaviye kişiye özel ve bütüncül yaklaşılmalıdır. Bel fıtığı tedavisinde ilk basamak birkaç günlük kısa istrahattir.Bu süreçte uzman hekim genellikle ağrı kesici, kas gevşetici ve anti-inflamatuar ilaç uygular.Bununla birlikte fizik tedavi ajanları ve fizyoterapist uygulamaları çok önemli yer tutar.Bu amaçla sıcak uygulama ,elektroterapi,ultrason,traksiyon,mobilizasyon,manuel terapi,kuru iğneleme,kupa terapisi,klinik masaj,bantlama en sık kullanılan tedavi yöntemleridir.Fizyoterapist bel fıtığı tedavisinde erken dönemden itibaren  egzersizle de desteklemelidir.

Bel fıtığı hastalarında  % 95 gibi yüksek bir oranda ameliyata gerek kalmadan iyileşebilmektedir. Ancak bacaklarda ilerleyici güç ve his kaybı, idrar tutamama veya yapılan bütün konservatif tedavilere rağmen sonuç alınamayan durumlarda ameliyata başvurulabilir.

Ameliyattan sonra da önceden var olan gergin kaslara bağlı ağrılar devam edebilir. Uzman hekimin de uygun gördüğü günden itibaren fizyoterapistten gergin kasları gevşetme ,egzersizler ve postür eğitimi için destek alınmalıdır çünkü yanlış yapılan egzersizler zarar verebilir.

Seni Gidi Kopyacı :)))