Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mehmet Halil Akdoğan Yazdı: Postür (Duruş) ve Postür (Duruş) Bozuklukları

Postür,en basit tanımıyla sabit

Postür,en basit tanımıyla sabit veya hareket halindeyken iskelet sistemimizin almış olduğu duruştur. Yanlış duruş; iskelet sistemimizi,iç organlarımızı hatta ruh sağlığımızı da etkiler.
Duruş bozukluğu; baş ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı, akciğerlerin tam kapasiteyle genişlemesini engellediği için solunum problemleri, mide ve bağırsakların işleyişini etkilediği için sindirim problemlerine yol açabilir.
Duruş(postür) bozukluğunun birkaç nedeni vardır: Genetik faktörler,yaşlanma,zayıf kaslar ve dengesizlik,yanlış duruş alışkanlıkları,kaygı bozuklukları gibi psikolojik etkenler.
Duruş bozukluğunun en sık karşılaşılan nedeni meslek rutini gereği sürekli tekrarlanan yanlış duruş alışkanlıklarıdır.Masa başı çalışanlar,şoförlük,el oyası-örgü örme işleri,hatalı duruşta ev işlerini yapanlar,uzun süre ayakta duranlar,yanlış pozisyonda uyuyanlar,mobil teknolojinin gelişmesiyle telefonla fazla zaman geçirenler.
Son dönemlerde akıllı telefon-tablet kullanımının yaygınlaşmasıyla gençlerin baş,boyun,omuz,sırt ağrısı şikayetiyle uzman hekim ve fizyoterapistlere başvurma oranı artmıştır.bu bireylerde kifotik postür(kamburluk) hakimdir.
Zaman içerisinde en yaygın olan duruş bozuklukları; kifoz(kamburluk),skolyoz(omurga eğriliği),lordoz(çukur bel),hiperlordoz,bel ve boyun düzleşmeleri görülebilir.
Bu rahatsızlıklar için ameliyat gerektirecek kadar ilerlememişse uzman hekimin teşhisi sonrası fizyoterapistler tarafından kişiye özgü çeşitli egzersizler uygulanır.
Doğru duruş(postür) için alabileceğimiz önlemler
**Uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalıdır
**Ayakta,oturma, ve yatma pozisyonunda omurgadaki fizyolojik doğal eğriliklerin korunması için özen gösterilmelidir.
**Oturma poziyonda dik oturmalı ve bel desteği konulmalıdır
**Yatakta yastığımız yüksek olmamalı ve boyun çukurumuzu destekleyecek şekilde olmalıdır
**Ayağı sıkmayan rahat ve taban desteği uygun ayakkabılar tercih edilmelidir.
**Düzenli egzersizler yapılmalıdır.
**Telefon-tablet gibi dijital aletlere zaman harcarken süreyi kısaltmalıyız ve postürümüze dikkat etmeliyiz.Bu bilinci çocuklarımıza da öğretmeliyiz.

Mehmet Halil Akdoğan
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi

 

Seni Gidi Kopyacı :)))