Ülkemiz sanayisinin nitelikli istihdam sorununu değerlendiren Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “Pandemi sürecinde birçok olumsuz şartlara rağmen sanayicimiz, üretmek için gece gündüz demeden fedakarca çalıştı ve hala çalışmaya devam ediyor, ancak nitelikli eleman konusunda yaşanan ciddi sıkıntılar üretim ve sanayinin işleyiş çarkını yavaşlatıyor” dedi.
Türkiye’nin genç nüfus anlamında diğer ülkelere göre sayısal üstünlüğüne dikkat çeken Ömer Karadeniz, “Bu kadar genç nüfusun bir ülkenin olmazsa olmazı, bel kemiği olan sanayiye tam anlamıyla katkı sağlayamaması üzüntü verici bir durum. Ülkemizde işsizlik azımsanmayacak derecede, fakat nitelikli personel bulamayan işveren sayısı da çok fazla. Türkiye’nin hızlı kalkınma sürecini devam ettirmesi ve uluslararası alanlarda ekonomisinin rekabet gücünü artırması için üretim ve istihdam sekteye uğramamalı. Fakat bu süreçte yaşanan nitelikli eleman eksikliği gelecekte maalesef sanayimizin en önemli sorunu olarak karşımıza çıkacaktır. Bugün birçok aile, çocuklarının rahat edeceğini düşündüğü, masa başı diye tabir ettiğimiz mesleklere sahip olmasını istiyor ve bu doğrultuda yeri geldiğinde baskı da yaparak çocuklarını yönlendirmeye çalışıyorlar. Bu baskıdan ötürü başarısız olan çocuklarımız ne bir işe ne de bir vasfa sahip olabiliyor. Ebeveynlerin karar verme aşamasında çocuklarının yenetek ve niteliklerini göz önünde bulundurarak yönlendirmesi büyük önem arz ediyor. Bu yönlendirmenin hatalı olması sebebiyle hem gençlerimizin hem de üretmeye ve büyümeye ihtiyacı olan ülkemizin geleceği tehdit altında” dedi.
Meslek Liselerinin Önemi Vurgulanmalı
Ülkemizde meslek liselerine verilen desteğin daha fazla olması gerektiğini dile getiren Karadeniz, “Gençlerimizi sanayiye çekebilecek, gelecekte nitelikli ve vasıflı bir insan olmasını sağlayacak, bu doğrultuda yönlendirebilecek meslek liselerimiz var. Bugün meslek liselerimiz maalesef bu söylediklerimizi tam anlamıyla yerine getiremiyor. Gençlerin ilgisi çok az, bir zamanlar adeta cevher niteliğinde insan yetiştiren meslek liseleri bugün sıradan bir okulmuş gibi görülmemeli. Sadece sanayiciler değil, asıl geleceğe yeni nesil yetiştiren eğitmenler de meslek liselerinin önemini gençlere anlatmalı. Mesleki eğitimde refah seviyesinin yukarı noktalara çıkarılması için bu çok önemli” dedi.
Birlikte Hareket Etmeliyiz
Ülkemizde mesleki eğitimlerde yaşanan sıkıntıların doğru bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini belirten Ömer Karadeniz, “Ülkemizin geleceğine katkı sağlayacak bir mesleki eğitim sistemi kurmak adına konunun tüm aktörlerinin sürecin içine çekilebilmesi büyük önem arz ediyor. Aksi halde mesleki eğitimin önemi gençlerimize sağlıklı bir şekilde aktarılamadığı gibi çağın gereklerini yerine getiren bir eğitim sisteminin kurulması ve ülkemiz sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesi de mümkün olmuyor. Sektörün çatı kuruluşu PLASFED – Plastik Sanayicileri Federasyonu olarak düşüncemiz, hem kamu otoriteleri, hem biz sanayiciler ve STK’lar, birlikte hareket ederek meslek liselerini öyle bir cazip hale getirmeliyiz ki, tekrar akademik başarılarına dönsün ve sektörde nitelikli istihdam yaratılsın” dedi.
Hibya Haber Ajansı