Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÖĞRETİM ÜYESİ OLGUNDAN SİİRT İÇİN ÖNEMLİ İKİ KİTAP

Siirt Üniversitesinde görevli öğretim

Siirt Üniversitesinde görevli öğretim üyesi Said Olgun, Siirt  tarihi açısından  iki önemli çalışmaya imza attı.

Osmanlı İmparatorluğunun Son Döneminde Siirt Sancağında Gayrimüslimlerin durumunu ele alan bir kitap kaleme alan Olgun, kendisi gibi öğretim görevlisi Resul Babaoğlu ile birlikte nevi şahsına münhasır bir portre çizen Siirt Mebusu Mahmut Soydanın hayatını kaleme aldı.

Osmanlı İmparatorluğunun Son Döneminde Siirt Sancağında Gayrimüslimler kitabında 9.Yüzyılda Siirt Sancağında mülki idarenin yapısı ve etnoğrafik yapı ile o dönemde eğitim durumu ele  alınmış. O yıllarda Siirt’te yaşamlarını sürdüren Ermeni ve Keldanilerin kilise ve okullarının çalışmalarına genişçe yer verilmiş. Ermenilerin kışkırtılmasına da değinilen kitapta genişçe yer alan bir başka konu misyonerlik faaliyetleri. Özellikle Amerikan ve Fransız misyonerlerinin çalışmaları ile bunların sempati kazanmak için temin ettikleri paraları dağıtmaları anlatılmış.

Siirt Mebusu Mahmut Soydanın yaşamını konu alan kitapta ise Soydanın kendisine münhasır yapısı ile erken cumhuriyet dönemindeki devletçilik tartışmalarına yer verilmiş.

Her iki kitap geniş kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış. 166 sayfa olan Osmanlı İmparatorluğunun Son Döneminde Siirt Sancağında Gayrimüslimler Libra Yayınları tarafından basılmış. 191 Sayfa olan Mahmut Soydan’ın Hayatı kitabı ise Doğu Kitapevi tarafından basılmış.

 

Seni Gidi Kopyacı :)))