Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

PROF. DR. ARICA ZEHİRLİ İSHALE DİKKAT ÇEKTİ

Halk arasında zehirli ishal

Halk arasında zehirli ishal olarak bilinen rotavirüs enfeksiyonumda artış olduğu belirtiliyor.

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi kurucu dekanı  Prof. Dr. Vefik Arıca,  bu enfeksiyonun tedavisinde belirli bir ilacın olmadığını ve temel prensibin  ishali kesmek ve  ishal nedeniyle meydana gelen su kaybını telafi etmek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Arıca enfeksiyonda antibiyotik  gereksiz ve ishal kesici ilaç kullanmanın da sakıncalı olduğunu belirtti.

Kış aylarına yeni girdiğimiz bu günlerde özellikle çocuklarda acile başvurularda ishal olayları görülmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Arıca “İshal vakaları arasında özellikle rotavirüs denilen viral bağırsak enfeksiyonları sık olarak çocuklarda gözükmektedir.

Bu enfeksiyonun halk dilindeki adı zehirli ishaldir. Rota virüsü özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bağırsak iltihabına yol açan bir virüstür.  Tüm dünyada 5 yaş altındaki çocuklar en az bir kez bu hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir. Hastalığın bulaşma yolu oral – fekal (ağız – dışkı) yoludur. Hastalık özellikle kış ve ilkbaharda salgınlar yapar. Ancak diğer mevsimlerde de görülebilir. Çok şiddetli sıvı kaybı yaparak küçük çocukların ölümüne yol açabilir. Hastalığın kuluçka süresi 2 gün, iyileşme süresi ise yaklaşık 1 haftadır. Hastalığın belirli  bir ilacı yoktur. Hastalıktan korunmak için aşı geliştirilmiştir. Rota virüs ishali geçirenler tekrar hastalığa yakalanabilir. “ dedi.

Rotavirüsün teşhisi konusunda da açıklamalar yapan Prof. Dr. Arıca, teşhisin klinik bulgulara göre  hekimler tarafından konulduğunu söyledi.

Rota virüs dışkıdan yapılan bir tetkikle teşhis edildiğini ifade eden Prof. Dr. Arıca ”Hastalığın tipik klinik bulgularına göre hekimler tarafından tanısı konulur. Rota virüsün belli bir ilacı yoktur. Rota virüs ishalinde antibiyotik vermek gereksizdir. İshal kesiciler sakıncalıdır. İshalin süresini uzatırlar. Hastalığın tedavisinde ana prensip kusmayı kesmek ve kaybedilen sıvıyı yerine koymaktır. Ateş için ateş düşürücüler kullanılır. “ dedi.

Seni Gidi Kopyacı :)))