Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık hizmetlerine katılım payı ve ilave ücret nedir? Nasıl ödenir?

İşçi, memur veya esnaf

İşçi, memur veya esnaf olarak sigortalı çalışanlarla emekliler ve hiçbir işte çalışmayıp Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında tedavi hakkından yaralanan vatandaşlar bu hizmet alırken iki türlü para ödüyorlar.
Bunlar “katılım payı” ve “ilave ücret” adı altında alınıyor.
Ödenen katılım payı SGK ya ilave ücret ise hastanelere gidiyor.
Ayakta tedavilerde katılım payı devlet hastanelerinde 6 TL, devlet üniversiteleri ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL, üniversite hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL’dir.
Raporu olanlar katılım payı ödemezler.
Ayakta tedavide reçeteler için ilaç tutarının; emeklilerden yüzde 10’u, diğer kişilerden ise yüzde 20’si oranında katılım payı alınıyor. Ayrıca her bir reçete için 3 kutuya kadar ilaçta 3 TL, 3 kutuya ilave her bir ilaç için 1 TL daha katılım payı alınıyor.
Devlet üniversitesi hastanelerinde öğretim üyelerinin mesai saatleri dışındaki muayenelerinde SGK’nın belirlemiş olduğu bedelin iki katı, diğer hizmetlerde ise bir katı kadar ilave ücret alınabilir. Bu şekilde bir defada alınacak ilave ücret, asgari ücretin iki katını aşamaz. Buna göre, 2022’nin ikinci yarısındaki ilave ücret sınırı 12 bin 942 TL’dir.
Üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde verilen sağlık hizmetleri işlem bedellerinin tamamı için ilave ücret alınıyor. Bu da SGK’nın belirlediği tutarın iki katına kadar çıkabiliyor.

Seni Gidi Kopyacı :)))