Büyük bir ekonomik değere sahip olmasına rağmen bu güne kadar yeteri kadar değerlendirilemeyen ince tayfi hamarat eller tarafından işlenmeye başlandı.
Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün desteğiyle kurulan Üreten Eller Kadın Kooperatifinin Şirvan ilçesinin Pirinçlik (Mavit) köyünde kurduğu yaprak işleme tesisi basına tanıtıldı.
Kooperatif Başkan Leman Yıldırım yaptığı konuşmada kooperatifin kuruluş öyküsünü ve yaprak işleme alanında bir merkez olan Tokat İlinde yaptıkları incelemeleri anlattı.
Pirinçlik Köyümüzde yıllardır kadınlarımız tarafından Tayfi üzüm yaprağımız toplanarak satıldığını anlatan Yıldırım “Bu şekilde ev bütçemize katkı sağlıyorduk.
Gün içinde topladıklarımızı satamadığımız zaman ertesi gün bu değerli yapraklar çöp haline dönüşüyordu. Bunun için bir çözüm bulmamız gerekiyordu.
Tarım İl Müdürlüğümüz önderliğinde köyümüz kadınları ile Üreten eller kadın kooperatifi adında kadın kooperatifi kurduk. Kadın Kooperatifimizi kurduktan sonra Tarım il müdürlüğümüz Gap İdaresi ile bir proje yaparak bizleri Tokata gönderdi.
Tokatta salamura yaprağın yapıldığı tesisleri ve oradaki kooperatifleri ziyaret ettik.
Hem üretim yerlerini inceledik, hem de salamura yaprak üreten kooperatif üyelerimizin tecrübelerini dinledik.
Bizde ilk defa salamura yaprak işleme tesislerinde üretim aşamalarını inceledik.
Siirt Tarım İl Müdürlüğümüzün yaptığı ve GAP idaresi başkanlığının desteklediği proje ile Şirvan İlçesi Pirinçlik köyümüzde Kooperatifimiz adına Salamura Yaprak Tesisi kuruldu.
Bu proje ile tüm makinelerimiz, ambalaj malzemelerimiz , büro malzemelerimiz, bilgisayarımız ve ihtiyaç duyduğumuz diğer malzemeler alındı. Mavit Üreten Eller Kadın kooperatifi Markası ile Salamura yaprak seri üretime başladık.450 gr vakumlu ambalajlar, 1 kg, 1.5 kg ve 5 kg’lık ambalajlarla marketlere satış yapmaya başladık. Kuruluşundan şimdiye kadar Siirt Tarım İl Müdürlüğümüzün idarecileri ve elamanları hep yanımızdaydı.
Herkesin Siirt Mavit Köyü Üreten Eller Kadın Kooperatifinin Tayfi Üzüm Yaprağını almaya ve bize destek olmanızı istiyorum.” Dedi.
arım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan da Siirt’in bu alanda Tokat ve Manisa’nın ardından bir merkez haline geleceğini söyledi.
Özellikle Şirvan ve Pervari İlçelerimizde Siirt Tayfi Üzümü yaygın olarak üretilmektedir.
Siirt Tayfi Üzümü yaprağı üzümü kadar değerli ve meşhurdur. İnceliği ve aroması yönünden emsalsiz ve çok aranan bir üründür. Şirvan ilçemiz Pirinçlik köyü ve çevresinde her yıl ortalama 150 ton yaprak toplanarak satılıyordu.
Üretilen yaprağı değerlendirmek ve üretime kazandırmak amacı ile pirinçlik köyümüzde kurulan Siirt Üreten Eller Kadın Kooperatifi ne Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak yaptığımız proje GAP idaresi başkanlığımızca desteklenerek uygulamaya konulmuştur.
Kadın Kooperatifimize yaptığımız proje ile kadınlarımız Tokat’a gönderilerek üretim tesisleri ve üretim aşamaları konusunda tecrübe kazanmaları sağlanmıştır.
Pirinçlik köyümüzde 300 m2 büyüklükte bir alanda Salamura yaprak tesisimizi kurduk.
Proje ile büro mefruşatı, bilgisayar, paketleme ünitesi, ambalaj, depolama ve işletmenin ihtiyacı olan tüm ekipmanlar tedarik edilmiştir.
Siirt Üreten Eller Kooperatifi bünyesinde kurduğumuz tesis marka, etiket ve ambalajların tamamlaması ile seri üretime geçmiş bulunmaktadır.
Diğer tarımsal ürünlerden farklı olarak Tayfi Üzüm Yaprağımızı kadınlarımız toplamakta, kadınlarımız pazarlamakta ve kazandıkları ile aile bütçelerine ciddi bir katkı sağlamaktadırlar.
Siirt Pirinçlik Üreten Eller Kadın Kooperatifi Tayfi Üzüm Yaprağı marketlerde yerini almaya başlamıştır.Değerli ürünümüz Tkk marketleri başta olmak üzere yerel ve zincir market raflarında yerini alacaktır.
Siirt, çok değerli Tayfi üzüm alanımızı arttırmaya yönelik yeni yatırım ve projelerle salamura üzüm yaprağında Tokat ve Manisadan sonra potansiyeli olan 3. İl olacaktır.”dedi.
Şirvan Kaymakamı Emrah Bütün özellikle hanımların istihdamının daha büyük önem taşıdığını söyledi.
Bu tür girişimleri desteklediklerini belirten Kaymakam Bütün “ Bu tür girişimleri ve özellikle kadın istihdamını önemsiyor ve destekliyoruz. İlk başta yıllık 150 ton yaprak işlenerek paketlenecek. Önümüzdeki yıllarda bu miktarı 500 tona çıkarmayı planlıyoruz.”dedi.
Açıklamaların ardından tesis gezildi ve çalışmalar hakkında bilgi alındı.