Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Tıbbi Atılım! 7 Hasta Sağlığına Kavuştu

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıbbı alanda atılımlar devam ediyor.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıbbı alanda atılımlar devam ediyor. Hastanede büyük tıbbı merkezlerde kullanılan son yöntemlerle hastalar sağlıklarına kavuşturuluyor. Bu kapsamda 7 hasta için yapılan değerlendirmeler sonucunda 3 hastaya dış merkezde by-pass kararı verildi. Ancak diğer 4 hastada açık ameliyat yerine kapalı yöntemle stent kullanılarak tedavi edilebilecekleri belirtildi. Hastaların onayı alındıktan sonra, Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muzaffer Aslan, Prof. Dr. Nihat Kalay, Dr. Yunus Emre Yavuz ve Dr. Çağdaş Kaynak’dan oluşan ekip tarafından başarılı bir operasyon gerçekleştirildi ve hastalar, 1 gün sonrasında açık ameliyatta olduğu gibi bir süreliğine yatağa bağlı kalmadan, ayaktan günlük hayatlarına devam edebilecek şekilde taburcu edildiler.

Dr. Muzaffer Aslan yaptığı açıklamada, bu anjiografi işlemlerinin özelliğinin henüz ülkemizde yaygın olarak kullanılmayan IVUS denilen damar içi ultrason kullanılması ve kireçli damarlardaki taş sertliğinde olan damar darlıklarını açmak için rotablator kullanılması olduğu belirtildi. IVUS ile kalbin en önemli büyük olan ana damardaki darlık noktalarında damar sertliğinin gerçekten kritik darlığa neden olup olmadığı ya da damar plaklarının özelliklerini öğrenerek buna göre stent kararı verildiği ifade edildi. Aksi durumda stent çapının küçük veya fazla olması durumunda erken dönemde tekrar tıkanmaların meydana gelebileceği vurgulandı. Rotablator ise fonksiyon olarak halk arasında “kayalıkları kıran hilti” olarak hayal edilebileceği, kireçli ve sert plaklı damar tıkanıklıklarında elimizdeki balon imkanlarıyla damarların açılamadığı durumlar olabileceği ifade edildi. Bu durumlarda rotablator ile tıkanık olan damar kısmında tıraşlama yapılarak, damarın yumuşaklığı sağlandıktan sonra stent takıldığı belirtildi. Tüm bu işlemlerin hastalarda uzun dönem güvenlik sağladığı ve tekrar tekrar anjiyo oluşların önüne geçiyor.” Dedi.
Öğretim üyesi Dr Aslan açıklamasının son bölümündede şöyle dedi “Bu teknolojiler hem hastanın konforunu hem de doktor için operasyon açısından kolaylık sağlamaktadır. Bu açıdan başta başhekimimiz Sayın Dr. Çağdaş Kaynak Bey olmak üzere destek veren bütün idarecilere ve anjiyografi ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Seni Gidi Kopyacı :)))