Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Siirt Fıstığında Döllenme ve Boş Meyve Sorunu “Erkek Aşı Kalemi Dağıtım Projesi” ile Çözüme Kavuşuyor

Siirt’te Siirt Fıstığı tarımında ciddi bir problem olan döllenme ve boş meyve sorunu il Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği projeler ile çözüme kavuşuyor.

Siirt'te Siirt Fıstığı tarımında

Siirt’te 400 bin dekarı aşan alanda üretimi yapılan Siirt Fıstığı, döllenme sorunu nedeni ile her yıl % 30-40’a varan tane dökümü ve boş tane ile ürün kayıpları vermektedir.

Bu kapsamda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 3 yıldır yürüttüğü projeler ile sorunun çözüme kavuşması amaçlanmaktadır.

Siirt’te 400 bin dekarı aşan alanda tarımı yapılmakta olan Siirt Fıstığında her yıl çiçeklenme döneminde yetersiz döllenmeden kaynaklı yaşanan tane dökümleri ile hasat döneminde elde edilen boş taneli mahsuller verimde %30-40 dolaylarında ürün kaybına neden olmaktadır. Yaşanan bu sorundan dolayı üreticilerin emek, masraf ve gayretlerinin önemli bir kısmı heba olmaktadır. Bu kapsamda Siirt fıstık bahçelerinde bilimsel çalışmalar ışığında yapılan saha çalışmaları neticesinde bu sorunun temel kaynağının yetersiz ve Siirt Fıstığına uygun olmayan erkek çeşitlerin yaygın olmasının neden olduğu anlaşılmıştır. Bu gerekçelerden dolayıüretimde verimin arttırılarak döllenme sorunundan oluşan ürün kaybının önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığınca “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)” ile desteklenen ve Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yürütülmekte olan projeler ile son 3 yıldır Siirt Fıstığı tozlayıcısı olan Atlı TozlayıcıErkeği aşı kalemleri Gaziantep Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilerek, Siirt Fıstığı üretimi yapan üreticilerin fıstık bahçelerinde aşı ustaları tarafından aşılamalarının yapılması sağlanmaktadır.

2022-2024 yılları arasında son 3 yılda Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında %75 Bakanlık, %25 Çiftçi katkısı sağlanarak 3.500 dekarda her dekara 1 ağaç olmak üzere, 3.500 adet Atlı Erkeği aşı gözü aşılanmıştır.

Aşıların tutma oranı yüksek düzeyde olup, %80 ‘den fazla başarı sağlanmıştır. Döllenme sorununa yönelik projeler önümüzdeki yıllarda da devam edecek, sorunun tamamen çözülmesi ile Siirt Fıstığı tarımında alan artışına gidilmeden verimde  %30-40 dolaylarında artış sağlanacaktır.

Seni Gidi Kopyacı :)))